Uprava za inspekcijske poslove u Crnoj Gori izvijestila je da će prva neradna nedjelja u toj zemlji za zaposlene u trgovinama biti 20. listopada. Naime, zakon stupa na snagu 14. listopada. Donošenje ovog zakona imalo je za cilj unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori.

Naime, krajem lipnja ove godine Crna Gora je donijela zakon prema kojemu će se nedjelja za sektor trgovine, koji zapošljava 37 tisuću ljudi, proglasiti neradnim danom. Uvođenje slobodne nedjelje su predložili sami trgovci. Novi zakon također određuje da će svih sedam dana u tjednu raditi isključivo ljekarne, kiosci, pekare, tržnice, benzinske postaje i slično.

Uprava za inspekcijske poslove, kako piše Investitor.me, najavila je kako onim trgovcima, koji budu otvorili trgovinu nedjeljom, prijeti kazna od tisuću do 10 tisuća eura. “Podsjećamo sve privredne subjekte koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo na propisanu odredbu članka 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, čija primjena stupa na snagu od 14. listopada, što praktično znači da je prva neradna nedjelja 20. listopada, kako je to propisano navedenim člankom”, poručuju.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net