Caritas Poljske nudi sveobuhvatnu pomoć usred humanitarne krize na granici s Bjelorusijom. Podrška je to onima koji žele ući u Europu i onima koji su suočeni s dramom ljudi u bijegu. Na konferenciji za novinare istaknuto je da “nema proturječnosti u pomaganju potrebitima uz puno poštovanje prema radu onih koji brane sigurnost naših granica i naše zemlje” – rekao je ravnatelj poljskog Caritasa don Marcin Iżycki.

U sedam župa nadbiskupije Białystok izgrađeni su “Šatori nade” u kojima se prikupljaju hrana, odjeća i deke. To su inicijative za potporu stvarnostima koje već pomažu najugroženijima. U međuvremenu, Caritas Poljske objavio je da je uložio više od milijun zlota u izravnu pomoć migrantima koji se nalaze na granici s Bjelorusijom. Pomoć je to također i za ljude u potrebi, ne samo migrante i izbjeglice nego i stanovnike tih područja i policiju.

Prikupljanje milostinje u crkvama za migrante

Ravnatelj Caritasa Poljska također je podsjetio da će se sljedeće nedjelje u crkvama diljem Poljske održati prikupljanje novčanih sredstava u korist migranata i izbjeglica. Ovo je odgovor na apel predsjednika Poljske biskupske konferencije Stanisława Gądeckog koji je proteklih dana imao riječi osude za političko iskorištavanje tragedije ovih ljudi. Pozvao je na “solidarnu brigu” za one koje je “pogodilo ovo zlo”.

Pomaganje od srca

Zahvalnost je upućena lokalnim zajednicama koje su, suočene s humanitarnom krizom migranata, poduzele akciju nudeći hranu, vodu, odjeću. “Pomažu im od srca” – objasnio je franjevac Cordian Szwarc, zamjenik ravnatelja poljskog Caritasa. Redovnik je također skrenuo pozornost na položaj lokalne zajednice, zabrinute za svoju sigurnost, zahvalnost policiji na onome što rade, u mnogim slučajevima upravo djelatnici prikupljaju osnovne potrepštine iz svojih župa i dostavljaju ih izravno migrantima. Također je snažan naglasak Caritasa na tome da pomaže bez ikakve razlike u vjeri ili nacionalnosti. Konačno, tijelo izjavljuje da je spremno za dugoročnu potporu u korist migranata, čiji se broj, rekao je ravnatelj poljskog Caritasa fra Marcin Iżycki, utrostručio u posljednjem razdoblju.