Milodari Katoličkoj Crkvi u Dublinskoj nadbiskupiji pali su između 70 i 80 posto tijekom pandemije koronavirusa, prenosi Irish Times.

Iz nadbiskupije poručuju kako je potreba za zatvaranjem crkava “rezultirala vrlo ozbiljnim posljedicama” po financijsko stanje. Pred njima je sada, kako kažu, obdržavanje višemjesečne strategije kako bi se smanjili izdaci tijekom izvanredne situacije.

U sklopu štednje sredstava svećenici su pristali na 25-postotno smanjenje prihoda, a dobrovoljni plan smanjenja primanja obuhvatio je i zaposlenike unutar nadbiskupije.

Iz nadbiskupije su također poručili kako mogu smanjiti broj zaposlenih za jednu trećinu, u odnosu na sadašnjih 82 zaposlenika, ovisno o potrebi.

Da problemi postoje i na razini cijele zemlje potvrdio je glasnogovornik Irske biskupske konferencije, koji je kazao kako su “plaće laika i svećenika smanjene u cijeloj zemlji, a dogodila su se i otpuštanja laika. Očekuje se da će se ovo smanjenje plaća nastaviti i u 2021. godini.”

Financijska situacija vjerojatno će se malo popraviti nakon što je vjernicima ponovno omogućen odlazak na mise. Nadbiskup Dublina Diarmuid Martin pozdravio je takvu odluku vlade rekavši kako će župe marljivo raditi kako bi poštivali sva “nova pravila”.

Ipak, ustvrdio je i kako će ograničenje na 50 vjernika u crkvi tijekom pojedine mise “značiti da mnogi ljudi neće moći doći, ili će morati ostati vani”.

Član vodstava Udruženja katoličkih svećenika u Irskoj, vlč. Tim Hazelwood, istaknuo je kako će utjecaj krize na pojedine župe ovisiti o više čimbenika, uključujući to ima li pojedina župa novčane rezerve, plaćaju li trenutno obnovu objekata te moraju li vraćati kredite.

“Pretpostavljam da ćemo, kao i svatko drugi u svome poslu, biti pogođeni tako da ćemo morati stegnuti remen”, rekao je Hazelwood.

Istaknuo je i kako krizom neće biti zahvaćene samo župe, nego i brojne dobrotvorne ustanove koja svoja sredstva prikupljaju u župnim crkvama.