Apostolski administrator Solsonske biskupije i biskup Vica u Španjolskoj, Romà Casanova i Casanova, osvrnuo se na slučaj koji je prije nekoliko tjedana odjeknuo u mnogo sekularnih medija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Riječ je o odreknuću od službe Xaviera Novella Gome, koji je biskupom Solsone postao 2010. godine.

“Medijski cirkus” koji je okružio biskupovo odreknuće od službe, istaknuo je Casanova i Casanova, “pretvorio se u hrpu informativnog smeća bez poštovanja prema privatnosti i osobnoj povijesti pojedinca, a što uzrokuje patnju u njegovim najbližim krugovima, kao što su obitelj i sama biskupija”.

52-godišnji Novell odreknuće od službe ponudio je 23. kolovoza, navodeći “osobne razloge”. Biskupija je objavila kako je odluka donesena slobodno i sukladno kanonskom zakoniku, koji zahtijeva da biskup koji postane “onemogućen izvršavati svoju dužnost zbog narušenog zdravlja ili nekoga drugog ozbiljnog razloga (…) ponudi svoju ostavku”.

Kako su mnogi mediji objavili 5. rujna, biskup Novell preselio se u Manresu gdje živi s 38-godišnjom Silvijom Caballol, razvedenom majkom dvoje djece, koja je u medijskim izvješćima opisana kao psihologinja i autorica erotskih romana s natruhom sotonizma, od kojih su poneki namijenjeni samo punoljetnim čitateljima.

Čuđenje nam je zaposjelo srca, napisao je biskup Casanova i Casanova u povodu Novellova odreknuća od službe.

“Našoj boli zbog gubitka osobe koja je hrabro i s apostolskim žarom vodila biskupiju deset godina pridodana je i lavina informacija” vezanih uz činjenicu da su “osobni razlozi u podlozi odreknuća romantične naravi”, što je “gubitak učinilo još bolnijim”, naveo je Casanova i Casanova.

Budući da je biskupova veza s biskupijom “nešto više od hladne stvarnosti kapetana koji omogućuje da sve funkcionira što bolje”, osjećaji koji su uslijedili nakon Novellova odlaska mogu se opisati kao “okrnjenu vjernost”, “napuštanje očinstva” i “uzdrmanost bratstva”, dodao je.

Unatoč svemu, naglasio je Casanova i Casanova, “niti zatečenost niti bol kao posljedica ovoga odreknuća i njegovih razloga ne mogu nas nagnati na gubitak poštovanja prema osobi koja, kao i svatko drugi, posjeduje svoje neotuđivo dostojanstvo”.

“Sada je čas odanosti i vjere u Njega. Gospodin nikada ne napušta svoj narod. Kako bismo ovo prevladali moramo živjeti zajedništvo koje nas vodi do bratstva i povjerljive molitve. Trebamo čuti Božji glas i iskusiti snagu njegove ruke, koja ne dopušta da propadnemo”, zaključio je Casanova i Casanova.