CRKVA I MASONERIJA

Biskup otišao na susret s masonima i evo što im je rekao o dijalogu Crkve s njima…

„Kao biskup, a prije svega kao teolog, htio sam im poručiti da ne pripadaju zajednici Crkve”

Foto: YouTube.com

“Za Crkvu dijaloga, Crkvu Drugog vatikanskog sabora masoni nisu ni blizu ni daleko. Oni su naprosto izvan Crkve – ekskomunicirani.”

Tako je biskup talijanskog grada Nota Antonio Staglianò istupio na konferenciji koju je u Sirakuzi organizirala Velika loža istoka Italije pod nazivom: “Crkva i masonerija – tako blizu, a tako daleko?”, prenosi Radio Vatikan.

Tako je biskup odgovorio na pitanje iz naslova konferencije, a tako je i odgovorio na pritužbe koje su se mogle čuti na njegov račun, piše RV, jer je pristao sudjelovati na tom susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup je pojasnio kako je na razgovor s talijanskim masonima išao iz poslušnosti Isusovim riječima. Isus je, kaže biskup, poslao svoje učenika kao “ovce među vukove” i poručio im kako moraju “ljubiti svoje neprijatelje”.

„Kao biskup, a prije svega kao teolog, htio sam im poručiti da ne pripadaju zajednici Crkve. Otišao sam na taj susret i zbog onih koji su potpuno dezorijentirani i misle da možeš pripadati masoneriji, a potom ići u Crkvu i čak primati pričest. To je nemoguće. A to što neki tvrde kako postoje biskupi i svećenici koji su masoni bio je samo još jedan razlog da dođem tamo i potvrdim kako to nije moguće. Jer ako neki katolik pripada masoneriji, to znači da mu ekskomunikacija ne znači ništa i ima problem sa svojim katoličkim identitetom”, rekao je i dodao da je mason koji se pričešćuje osoba koja je pokvarena, korumpirana.

“Isus upravo takve upozorava da će kada umru i pokucaju na vrata Oca nebeskog on odgovoriti da ih ne poznanje”, upozorio je biskup, a prenio Radio Vatikan.

Podsjetimo – Crkva je od početka proglasila nespojivost pripadnosti masonskom bratstvu s članstvom u Katoličkoj Crkvi. Tako je papa Klement XII. već godine 1738. osudio masonska udruženja, a učlanjenje je podlijegalo ekskomunikaciji ipso facto.

U “Izjavi o masoneriji” Kongregacije za nauk vjere koju su potpisali tadašnji pročelnik kardinal Joseph Ratzinger (danas papa emeritus Benedikt XVI.) i tajnik nadbiskup Jerome Hamer 26. studenoga 1983. odgovara se na pitanje je li se promijenio stav i vrednovanje Crkve u odnosu na masoneriju, zbog činjenice da se masone (slobodne zidare) i njihov pokret “u novome Zakoniku kanonskoga prava ne spominje izričito kao što je to bilo u prethodnom Zakoniku” (onome iz 1917. godine).

Izjava odgovara da je stav Katoličke Crkve, bez obzira na to što se to udruženje i njemu slična ne spominje izričito zbog “redakcijskog kriterija” primijenjenog u novome zakoniku, ostao nepromijenjen.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Objavljeno: 15. studenoga 2017.
  1. Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi