“Za Crkvu dijaloga, Crkvu Drugog vatikanskog sabora masoni nisu ni blizu ni daleko. Oni su naprosto izvan Crkve – ekskomunicirani.”

Tako je biskup talijanskog grada Nota Antonio Staglianò istupio na konferenciji koju je u Sirakuzi organizirala Velika loža istoka Italije pod nazivom: “Crkva i masonerija – tako blizu, a tako daleko?”, prenosi Radio Vatikan.

Tako je biskup odgovorio na pitanje iz naslova konferencije, a tako je i odgovorio na pritužbe koje su se mogle čuti na njegov račun, piše RV, jer je pristao sudjelovati na tom susretu.

Biskup je pojasnio kako je na razgovor s talijanskim masonima išao iz poslušnosti Isusovim riječima. Isus je, kaže biskup, poslao svoje učenika kao “ovce među vukove” i poručio im kako moraju “ljubiti svoje neprijatelje”.

„Kao biskup, a prije svega kao teolog, htio sam im poručiti da ne pripadaju zajednici Crkve. Otišao sam na taj susret i zbog onih koji su potpuno dezorijentirani i misle da možeš pripadati masoneriji, a potom ići u Crkvu i čak primati pričest. To je nemoguće. A to što neki tvrde kako postoje biskupi i svećenici koji su masoni bio je samo još jedan razlog da dođem tamo i potvrdim kako to nije moguće. Jer ako neki katolik pripada masoneriji, to znači da mu ekskomunikacija ne znači ništa i ima problem sa svojim katoličkim identitetom”, rekao je i dodao da je mason koji se pričešćuje osoba koja je pokvarena, korumpirana.

“Isus upravo takve upozorava da će kada umru i pokucaju na vrata Oca nebeskog on odgovoriti da ih ne poznanje”, upozorio je biskup, a prenio Radio Vatikan.

Podsjetimo – Crkva je od početka proglasila nespojivost pripadnosti masonskom bratstvu s članstvom u Katoličkoj Crkvi. Tako je papa Klement XII. već godine 1738. osudio masonska udruženja, a učlanjenje je podlijegalo ekskomunikaciji ipso facto.

U “Izjavi o masoneriji” Kongregacije za nauk vjere koju su potpisali tadašnji pročelnik kardinal Joseph Ratzinger (danas papa emeritus Benedikt XVI.) i tajnik nadbiskup Jerome Hamer 26. studenoga 1983. odgovara se na pitanje je li se promijenio stav i vrednovanje Crkve u odnosu na masoneriju, zbog činjenice da se masone (slobodne zidare) i njihov pokret “u novome Zakoniku kanonskoga prava ne spominje izričito kao što je to bilo u prethodnom Zakoniku” (onome iz 1917. godine).

Izjava odgovara da je stav Katoličke Crkve, bez obzira na to što se to udruženje i njemu slična ne spominje izričito zbog “redakcijskog kriterija” primijenjenog u novome zakoniku, ostao nepromijenjen.

Goran Andrijanić | Bitno.net