Capture

Polazeći od današnjeg evanđeoskog izvještaja o oživljavanju udovičina sina u Nainu, istaknuo je središnji događaj naše vjere: „Božja pobjeda nad patnjom i smrću“.

U Kristovoj muci je Božji odgovor na uplakani i ponekad rezignirani vapaj zbog iskustva boli i smrti. Ne radi se o bježanju od križa, nego ostajanju uz njega, poput Djevice Marije, koja pateći zajedno s Isusom prima milost nade protiv svake nade. Ostajemo duboko sjedinjeni s mukom Gospodina našega Isusa, kako bi se u nama očitovala snaga njegova uskrsnuća – objasnio je Papa.

A ta snaga se očitovala u životu danas kanoniziranih svetaca. Elisabeth Hesselblad, rođena 1870. u luteranskoj obitelji, s 18 je godina emigrirala u Sjedinjene Države. Posvetila se skrbi za bolesne u New Yorku, gdje je produbila katoličku vjeru i bila krštena. Za vrijeme boravka u Rimu, osnovala je kongregaciju časnih sestara te je spasila barem 60 židova od fašističke Italije, zbog čega je proglašena i „pravednicom među narodima“. Preminula je u Rimu 1957., a blaženom je proglašena 2000. godine.

Stanisław od Isusa i Marije rođen je 1631. godine. Utemeljio je novi institut posvećen Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije, 200. godina prije dogmatskog proglašavanja tog nauka. Osobito se posvetio promicanju vjere među marginaliziranima i siromasima te molitvi za preminule, posebno one koji nisu bili spremni na smrt. Preminuo je 1701., a blaženim je proglašen 2007. godine.

Papa je u homiliji istaknuo da je Isus na sebe uzeo naše grijehe te nas oživljene vraća u Crkvu. To se na osobit način događa tijekom Svete godine milosrđa. Crkva nam – kazao je – danas pokazuje dvoje svoje djece, uzornih svjedoka tog uskrsnog otajstva. Nakon mise, prije molitve Angelusa, papa Franjo je pozdravio predstavnike poljskih i švedskih vlasti, rekavši:

„Neka Gospodin po zagovoru dvoje novih svetaca blagoslovi vaše narode“.

RV | Bitno.net