Prošlo je gotovo 70 godina otkako je 1943. Eric Schwan iz Austrije s obitelji stigao u francusko selo Le Chambon-sur-Lignon. Ta obitelj je, poput tisuća drugih Židova, bježala od sigurne smrti u nacističkim koncentracijskim logorima.

Selo-gradić Le Chambon-sur-Lignon, koje broji oko 2500 stanovnika, smješteno u središnje-istočnom dijelu Francuske sakrilo je obitelj Schwan u lokalnoj školi. Dvije godine mještani su obitelji donosili hranu i vodu.

Eric, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio dječak, unatoč desetljećima koja su prošla – nikada nije zaboravio što su učinili za njega i njegovu obitelj. U znak zahvalnosti, nakon smrti u prosincu 2020., selu je u oporuci ostavio više od dva milijuna dolara. Tu odluku otkrio je njegov nećak, a francusko mjestašce taj dar primilo je s velikim iznenađenjem i radošću.

Zahvalni dobročinitelj je naime postavio samo jedan uvjet, a to je da se novac koristi kao sredstvo za stipendije i druge obrazovne i omladinske inicijative. Tamošnji vijećnik za kulturu izrazio je zahvalnost i kazao kako je to za njihovu zajednicu vrlo važno.

Ispostavilo se kako to mjesto krije više priča. Procjenjuje se kako je Le Chambon-sur-Lignon, tijekom nacističkog progona židovskog naroda spasio između tri i pet tisuća ljudi.

Protestantski pastor, André Trocmé, zajedno sa suprugom Magdom, uspostavio je mrežu ljudi koji su pomagali Židovima u bijegu od holokausta. Trocmé je, zajedno s drugim pastorom, otvorio kršćansku školu za ljude iz sela. Od 1940. primao je i davao utočište progonjenim Židovima, isprva sam sa suprugom, a kasnije uz odobrenje seoske skupštine.

Cijelo mjesto pristalo je na suradnju, zaštitu izbjeglica i šutnju. Držali su se ovog plana iako su neki mještani bili uhićeni, uključujući i samog Trocméa, piše Aleteia.

Eric Schwan i njegova obitelj stigli su 1943. i bili skriveni u školi. Drugi Židovi su bili sklonjeni u stajama, podrumima, plastovima sijena, dvostrukim zidovima, kuhinjama, podrumima i tavanima. Prosječno je u svakom trenutku u tranzitu bilo oko 500 Židova.

Mreža pomoći uključivala je 13 skupina mladih iz Chambona koji su se sastajali svakih 15 dana radi “proučavanja Biblije i otpora”. Vodili su se onim što je Isus rekao u Evanđelju, a to je da zlo treba pobijediti obiljem dobra. Kasnije su, čak i dok je Francuska bila okupirana, dobili pomoć od katoličkih institucija, Međunarodnog Crvenog križa i drugih.

Le Chambon-sur-Lignon dobio je odlikovanje “Pravednici među narodima”, koje je Izrael dodijelio nežidovskim skupinama i pojedincima koji su pomagali židovskom narodu progonjenom tijekom Drugog svjetskog rata.

Eric Schwan volio je život držati u privatnosti, ali je poznato kako je nakon rata s obitelji živio u Lyonu gdje je studirao medicinsku biologiju. Tu se i oženio. Nikad nije zaboravio hrabrost stanovnika grada Le Chambon-sur-Lignona i našao je velikodušan način da im se oduži.