Čak 45 katoličkih svećenika, među kojima su i četiri biskupa, preminulo je u Venezueli od ožujka prošle godine zbog posljedica bolesti COVID-19.

Ukupno je koronavirusom zaraženo 439 svećenika (od čega 26 biskupa) što znači da je smrtnost među tamošnjim klerom iznosila visokih 10.25%, stoji u izvješću koje je u ponedjeljak 13. prosinca objavila Biskupska konferencija Venezuele.

Prema podacima dostupnima na njihovoj mrežnoj stranici, koronavirus je pogodio 38 biskupija od 41, a smrtni slučajevi povezani s COVID-om zabilježeni su u 17 dijeceza.

Prosječna dob preminulih je 61 godina, a najmlađa žrtva imala je u trenutku preminuća 36 godina.

Među preminulim biskupima su Cástor Oswaldo Azuaje, naslovni biskup Trujilla, zatim umirovljeni biskup Barcelone César Ortega, umirovljeni nadbiskup Caracasa kardinal Jorge Urosa Savino te umirovljeni nadbiskup Barquisimeta Tulio Chirivella

Crkva u Venezueli trenutno ima 2 068 svećenika, 345 trajnih đakona i 60 biskupa.

Dodajmo kako je u toj južnoameričkoj zemlji do sada zabilježeno ukupno 439 444 slučajeva zaraze koronavirusom, a zaključno s jučerašnjim danom preminulo je 5 250 osoba. Venezuela inače ima više od 28 milijuna stanovnika, što znači da službeni postotak zaraženih iznosi samo 1,5 % dok je on za crkvene službenike kudikamo viši (21%).

Razlozi zašto je Crkva bila disproporcionalno više izložena udaru COVID-a od opće populacije ne mogu se iščitati iz izvješća.