Američki Catholic News Agency (CNA) objavio je kako će YouTube ispod mnogih katoličkih i pro-life videa postaviti poveznice koje će gledatelje upućivati na web stranice posvećene pobačaju. Razlog je što je prema mišljenju YouTubea tema pobačaja podložna brojnim krivim informacijama.

CNA navodi kako već mnoga YouTube videa, uključujući i one o kojima papa Franjo iznosi katolički stav o pobačaju, sadrže spomenute poveznice na stranice koje daju “ispravne” informacije o prekidu trudnoće. No, iako su na CNA-u donijeli i snimke zaslona na kojima su vidljivi informacijski dodaci pojedinim videima, oni autoru ovog teksta trenutno nisu vidljivi.

Foto: snimka zaslona

Analitičarka Centra za etiku i javnu politiku, Clare Morell, kritizirala je YouTubeov dodatak videima o pobačaju.

“On gledatelje usmjerava protiv poruka koje sadrže pojedina videa te prejudicira i odbacuje njihove argumente prije nego što ih gledatelji uopće čuju”, kazala je.

Dodala je kako spomenuti informacijski dodaci predstavljaju jasnu političku predrasudu YouTubea prema pro-life grupama i porukama.

“Umjesto da dopusti slobodu govora i raspravu na današnjem modernom javnom trgu, YouTube daje prednost jednoj strani i poziciji nad drugom… te pokušava stvoriti predrasudu kod gledatelja protiv pro-life pozicije.”

Uz poveznicu koja gledatelje vodi na stranicu posvećenu “točnom” informiranju o pobačaju ispod pojedinih prolife videa stoji i tekst: “Pobačaj je postupak prekida trudnoće. Koristi lijekove ili kirurški zahvat za uklanjanje embrija ili fetusa i posteljice iz maternice. Postupak izvodi ovlašteni zdravstveni djelatnik.”

Videa koja su prema pisanju CNA-a pogođena novom mjerom uključuju uratke pro-life organizacije Live Action, komentar biskupa Roberta Barrona na temu “Političari koji se zalažu za pobačaj: možemo li zapravo razgovarati?”, najmanje jedan video Američke biskupske konferencije, kao i Reutersov video “Biden se susreo s Papom, dok se rasplamsava rasprava o pobačaju”.

YouTube je najavio mogućnost informacijskih dodataka videima koji govore o pobačaju još 21. srpnja kada su iz kompanije naveli kako će uklanjati “sadržaje koji pružaju upute za nesigurne metode pobačaja ili promiču lažne tvrdnje o sigurnosti pobačaja.”

Analitičarka Clare Morell kazala je i kako su zbog zakonske regulative vlasnici YouTube kanala na kojima su se pojavili informacijski dodaci nemoćni, te ne mogu čak niti tužiti YouTube zbog upliva u sadržaj njihovih kanala.

“Pro-life grupe ostale su bez pravnog sredstva za osporavanje ovog uredničkog uplitanja YouTubea. Ako YouTube želi dodati informacije sadržaju, onda ne bi trebao imati pravni imunitet za te izmjene,” kazala je Morell.