Mnogi hrvatski mediji prenijeli su Hinin tekst koji je, prenoseći britanski Guardian, obznanio da su žene koje se nisu udale i imale djecu najsretnije članice društva.

Guardian se u svom članku pozvao na predavanje profesora bihevioralnih znanosti na Londonskoj školi ekonomije, Paula Dolana, koji je izjavio kako su “osobe u brakovima sretnije od ostalih podgrupa društva, no samo dok je njihov supružnik prisutan u prostoriji dok odgovaraju na pitanja. Kad partnera nema, odgovor je sljedeći – vrlo su nesretne“.

Dolan je svoju tezu potkrijepio navođenjem istraživanja što ga je provela tvrtka American Time Use Survey (ATUS). Istraživanje se bavilo uspoređivanjem razine sreće među muškarcima i ženama u odnosu na to jesu li bili vjenčani, slobodni, razvedeni ili udovci.

Prema Dolanovu tumačenju, rezultati su pokazali da postoji znatna razlika u odgovorima koje su žene dale ovisno o tome je li njihov suprug bio prisutan prilikom davanja odgovora. Dolanova pretpostavka je da su žene bile iskrene tek onda kada muškarca nije bilo u prostoriji, iz čega je zaključio da su udane žene, zapravo, nesretne.

Međutim, Dolanovo tumačenje rezultata opovrgnuli su William Bradford Wilcox, profesor i istraživač s Instituta obiteljskih studija, i Gray Kimbrough, istraživač i profesor na American University’s School of Public Affairs.

“Čini se da je Dolan pogrešno protumačio ATUS-ovo pitanje. Ono se odnosilo na to je li supružnik prisutan u kućanstvu, a ne je li prisutan prilikom intervjua. Stoga je izveo pogrešan zaključak o sreći u braku, posebice o sreći udanih žena”, napisao je Wilcox.

Istog stava je i prof. Kimbrough koji je napisao: „Čini se da je ova tvrdnja koju mnogi mediji neprekidno ponavljaju utemeljena na pogrešnoj analizi koja je usporedila blage razlike u prijavljenoj razini sreće vjenčanih ljudi čiji supružnici žive u istom kućanstvu u odnosu na one čiji supružnici žive drugdje.”

ATUS-ovo pitanje o prisutnosti ili odsutnosti supružnika “nije mjerilo prisutnost supružnika na intervjuu, ili nekoj drugoj aktivnosti – nego samo njihovu prisutnost *u kućanstvu*”, dodao je Kimbrough.

Drugim riječima, istraživanje na koje se Dolan pozvao pokazalo je upravo suprotno od onoga što je on implicirao: žene u braku u kojem je muškarac prisutan, najsretnije su članice društva.

Profesor Wilcox iskoristio je priliku i da ukaže na rezultate analize Općeg društvenog istraživanja (GSS) koju je proveo zajedno sa svojim kolegom Grayem Kimbroughom.

Prema podacima GSS-a, 45 posto udanih žena bez djece izjavilo je da su “jako sretne”, dok su udane žene s djecom izjavile da su “jako sretne” u 41 posto slučajeva. Među ženama koje su rastavljene i bez djece, 27 posto je onih koje su “jako sretne”, dok je među rastavljenim ženama s djecom 21 posto “jako sretnih”.

“Jako sretnih” žena među onima koje se nikada nisu udavale i nemaju djecu je 24 posto, dok je među neudanima koje imaju djecu 19 posto njih “jako sretno”.

Ivo Džeba | Bitno.net