Nakon nekoliko mjeseci borbe s liječnicima i britanskim sudovima, roditelji malog Charlieja napokon su primili dobre vijesti.

Naime, nakon što je u travnju britanski sud donio odluku (o čemu smo već pisali) prema kojoj liječnici mogu ugasiti opremu za održavanje na životu desetomjesečnog Charlieja Garda (koju su potom poduprli žalbeni sud i Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva), Europski sud za ljudska prava stopirao je njezino izvršenje – barem do ponedjeljka.

“Dobre vijesti, Europski sud za ljudska prava dao nam je rok do ponedjeljka 19. lipnja da podnesemo punu prijavu”, napisala je majka djeteta Connie Yates na svom Facebook profilu, samo nekoliko sati prije nego što su Charlieja trebali skinuti s aparata za održavanje na životu.

Prvotni rok bio je do jučer u ponoć, a odredio ga je također Europski sud za ljudska prava, nakon što su zaprimili žalbu na odluku Vrhovnog suda koja je donesena 8. lipnja, a prema kojoj su liječnici morali održavati Charlieja na životu još 24 sata. U tih 24 sata roditeljima je dana mogućnost podnošenja žalbe ESLJP-u koji ju je uvažio da bi jučer ponovno produžio rok.

Desetomjesečni Charlie Gard pati od jedne vrste poremećaja mitohondrijske DNK koja uzrokuje progresivno slabljenje mišića i oštećenje mozga. Radi se o neizlječivoj bolesti zbog čega su se liječnici bolnice Great Ormond Street zalagali za premještanje Charlieja na odjel za palijativnu njegu.

Premda su roditelji uspjeli skupiti više od 1,3 milijuna funti dobrotvornih priloga za eksperimentalno liječenje u Sjedinjenim Američkim Državama, bolnica je dala mišljenje prema kojem ono neće pomoći djetetu, što su prihvatili i sudovi, presudivši kako taj tretman nije u njegovu najboljem interesu (stajalište bolnice kao i obrazloženje istog možete pročitati na njihovoj službenoj stranici – OVDJE).

Zanimljivo je kako je jedan od razloga kojeg su iz bolnice naveli to da Charlie ne može držati oči otvorenima. Ipak, samo dva dana prije nego što je trebao biti isključen s aparata, Charliejeva majka objavila je na Facebooku njegovu fotografiju s otvorenim očima (lijeva slika na naslovnoj fotografiji).

Konačna odluka trebala bi se znati u ponedjeljak 19. lipnja.

Molimo se za čudo u životu Charlieja i njegovih roditelja, molimo se za život.

Tino Krvavica | Bitno.net