Charles Chaput prošle je nedjelje slavio svoju posljednju nedjeljnu misu kao nadbiskup Philadelphije.

Chaput, koji je biskupsku dužnost obnašao 31 godinu, u katedralnoj bazilici svetog Petra i Pavla izrazio je zahvalnost okupljenim vjernicima te ukazao na Krista kao put prema istini i sreći.

Papa Franjo krajem prošlog mjeseca prihvatio je Chaputovu ostavku, koju je Nadbiskup ponudio nakon što je navršio 75 godina, kao što nalaže kanonski zakon.

“Bit ću u blizini, ne umirem, samo se umirovljujem”, rekao je vjernicima nadbiskup na odlasku kojega će danas na njegovoj poziciji zamijeniti dosadašnji biskup Clevelanda Nelson Perez.

Philadelphijska nadbiskupija peta je po veličini u Americi te broji oko 1,4 milijuna katolika.

U svojoj oproštajnoj homiliji Chaput je na temelju misnih čitanja govorio o Božjem zakonu i njihovom utjecaju na naše živote.

“Jedan od problema sa zapovijedima jest da ih smatramo zakonima ili pravilima. No, one su zapravo obrazac života”, rekao je Chaput. “One ne postoje kako bi nas testirale jesmo li dobri, zato što znamo da nismo, zar ne? Zapovijedi su tu da nam pokažu kako da budemo dobri.”

“Bog govori: Ako želiš biti sretan, onda ne smiješ krasti. Ako želiš biti uspješan, ne smiješ svjedočiti lažno. Ako želiš imati uspješan brak ne smiješ počiniti preljub”, objasnio je Nadbiskup na odlasku.

“Bilo bi uistinu bolje za nas da nemamo ruku nego da griješimo”, rekao je Chaput osvrćući se na Kristove riječi iz Evanđelja, dodavši kako unatoč njima “mi grijeh uzimamo tako olako u svojim životima”.

Zaključio je s molitvom da “nam Bog daruje ljubav prema zapovijedima, kako ih ne bismo vidjeli kao teret, nego kao put prema radosti i miru i velikoj sreći u našim životima”.

Ivo Džeba | Bitno.net