chaput

“Kada me mladi ljudi pitaju: Kako možemo promijeniti svijet, odgovaram im: Volite jedni druge, vjenčajte se, ostanite vjerni, imajte puno djece i odgojite ih kao kršćanske muškarce i žene. Vjera je sjeme. Ne može procvjetati preko noći. Potrebna je ljubav i strpljenje.”

Ovo su riječi nadbiskupa Philadelphije Charlesa Chaputa koje je izgovorio na konferenciji kalifornijskog Napa Institutea održanoj prošli tjedan. Napa Institute organizacija je posvećena katoličkim vođama i izazovu njihove borbe sa zahtjevima suvremenosti.

Chaput, prelat koji se svojim istupima profilira kao jedan od najintrigantnijih katoličkih govornika u Sjedinjenim Državama, progovorio je upravo o tome. O izazovima današnjice i kako odgovoriti na njih.

“Jer budućnost pripada ljudima s djecom. Ne onima koje posjeduju stvari. Stvari se lome i oštećuju”, rekao je i nastavio:

“Svako je dijete univerzum mogućnosti koji seže sve do vječnosti, spaja naša sjećanja i nade kao znak Božje ljubavi koja se širi duž naraštaja. To je ono što je važno. Duša djeteta je vječna.”

Kako piše Catholic News Agency, Chaput je podsjetio na slavnu misao sv. Augustina koja podsjeća kako nema svrhe žaliti se na vrijeme, jer “mi smo vrijeme”.

“Upravo kroz nas Bog djeluje u društvu i širi evanđelje. Moramo biti svjesni te misije i ispunjavati je. Samo kada to učinimo, moguća je promjena nabolje… Ovo nije vrijeme za povlačenje iz svijeta. Moramo biti angažirani i obratiti taj svijet. Imamo svaki razlog vjerovati Bogu i naći u njemu nadu”, rekao je pozivajući okupljene da čitaju i mole nad pobudnicom pape Franje “Evangelii Gaudium”.

Nadbiskup je rekao i kako na suvremenu situaciju katolici mogu odgovoriti s “promišljenom strategijom”, ali pri tome moraju zapamtiti da kultura nije poput korporacije ili matematičkog problema nego jedna vrsta organizma.

U svemu tome, molitva je temeljna, jer bez nje ne možemo znati i voljeti Boga.

Kao jednu vrst pobune protiv zaglupljujućih masovnih medija i sadržaja koji nam priređuju, nadbiskup je pozvao na čitanje Biblije i kvalitetne književnosti, jer to je suprotnost svemu onome što nam mediji priređuju.

Današnji svijet, nastavio je nadbiskup, nije puno drugačiji od onoga koji je sv. Pavao zatekao u Ateni. Grad “prepun idola” u kojem su svi provodili svoje vrijeme “govoreći ili slušajući nešto novo”.

U srcu te “sofisticirane” Atene, na Areopagu, Pavao polemizira s filozofskom elitom, naviještajući im Isusa Krista.

“On prepoznaje u njima glad za Bogom i odbija biti uplašen… Iako njegov pokušaj izgleda neuspješan, on je zasadio sjeme vjere koje će izrasti u Crkvu dubokih korijena”, rekao je Chaput.

“Moramo biti svjesni problema u kojima se svijet nalazi, ali ne smijemo dopustiti da oni unište radost na koju imamo pravo kao novorođeni u Isusu Kristu kroz sakrament krštenja. Ako se držimo te radosti, ako se držimo Boga, nema toga što je nemoguće. Jedini način da stvorimo novi život u kulturi jest da sami živimo radosno i plodonosno, kao pojedinci koji su vođeni vrijednostima većim od sebe i koje dijelimo s ljudima koje znamo i volimo. To je istodobno jednostavan i složen put. Ali, jedini koji može stvoriti onu istinski važnu revoluciju”, zaključio je nadbiskup.

Goran Andrijanić | Bitno.net