Foto: www.pexels.comČetverica djelatnika francuske kršćanske humanitarne organizacije “SOS Kršćani na Bliskom istoku” oteta su u Iraku, javlja BBC. Lokalne vlasti istražuju okolnosti njihova nestanka. Iz organizacije tvrde kako su nestala trojica građana iz Francuske i jedan iz Iraka te kako do sada nije bilo nikakvih zahtjeva za plaćanjem otkupnine.

Njihov nestanak se dogodio u vrijeme pojačanih napetosti u zemlji koje su uslijedile nakon što je u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Sulejmani. Nakon ubojstva su uslijedili masovni prosvjedi na kojima se zahtijevao odlazak stranih trupa iz zemlje.

Iz humanitarne organizacije tvrde da su njihovi djelatnici boravili u Bagdadu “uglavnom kako bi dovršili administrativne formalnosti, kao što su obnavljanje viza i registracije organizacije”.

Nestale djelatnike opisuju kao “iskusne zaposlenike, dobrog zdravlja i savršenog poznavanja kriznih zona”. Identiteti nestalih humanitaraca su za sada nepoznati, a navodno su zadnji put viđeni blizu zgrade francuskog veleposlanstva.

Inače, ova humanitarna organizacija je pomagala kršćanima u Siriji, Libanonu i Egiptu, a u Iraku je prisutna od 2014. godine.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net