Dok ćemo u nedjelju promatrati prizore sa svete mise koju će u Nagasakiju, gradu koji je 9. kolovoza 1945. opustošila atomska bomba, predvoditi papa Franjo, prisjećamo se nevjerojatnih prizora iz 1949. godine, kada je na ruševinama katedrale svete Marije u Nagasakiju slavljena svečana pontifikalna misa u spomen na 400. obljetnicu dolaska sv. Franje Ksaverskog u Japan.

Svetu misu predvodio je tadašnji nadbiskup Nagasakija Paul Aijirō Yamaguchi, a slavlje je završilo svečanim čašćenjem relikvijara s rukom sv. Franje Ksaverskog – istom onom rukom koja je prije 400 godina blagoslivljala i dijelila sakramente japanskim katolicima čiji su potomci tijekom narednih stoljeća trpjeli i preživjeli žestoke progone.

Pogledajte veličanstvene fotografije koje je objavila stranica na Twitteru Catholic Sat.

Atomska bomba koja je bačena na Nagasaki 9. kolovoza 1945. godine, pala je samo 500 metara od katedrale i u potpunosti je uništila. Premda su vlasti predlagale konzervaciju ruševina kao trajni spomen na tragični događaj i ponudili drugo zemljište za izgradnju nove crkve, japanski su katolici bili vrlo odlučni i na koncu izborili obnovu katedrale koja je dovršena 1959. godine. Zvono i kipovi koji su stradali u bombardiranju danas se nalaze ispred katedrale, a u obližnjem parku izloženi su ostaci zidova katedrale.

Foto: Wikimedia Commons

Bitno.net