Čelnik britanske stranke Liberalnih demokrata Tim Farron podnio je ostavku na svoje stranačke dužnosti, a kao razlog je naveo situaciju u kojoj je osjećao nemogućim da vodi svoju stranku i ostane vjeran svojoj kršćanskoj vjeri.

Ostavka, koja je odjeknula u britanskom političkom životu, jer je riječ o jednoj od najjačih stranaka u Britaniji, koja je pet godina bila u vladajućoj koaliciji s Konzervativnom strankom, uslijedila je nakon što je Farron bio neprestano pod pritiskom medija zbog svojih stajališta o homoseksualnosti i abortusu. Farron je inače vjernik Anglikanske crkve i to njezina konzervativnijeg, “evanđeoskog” krila.

Kako piše The Catholic Herald, Farrona su mediji posebno jako napadali tijekom izborne kampanje za nedavne opće izbore u kraljevstvu. Prvo su ga ispitivali o njegovom stajalištu o homoseksualnosti, da bi Farrow na koncu rekao kako je ne smatra grijehom. Potom su novinari “iskopali” razgovor iz 2007. gdje je jasno rekao kako je abortus “pogrešan”. I tu je izjavu tijekom kampanje povukao.

Njegovo odustajanje od deklariranja kršćanskog nauka o tim pitanjima, međutim, nije mu politički pomoglo.

Prvo je u srijedu Brian Paddick, jedan od moćnijih članova Liberalnih demokrata i deklarirani homoseksualac, dao ostavku na svoje stranačke dužnosti zbog, kako je rekao, “stajališta predsjednika stranke o nekim pitanjima”.

Nedugo nakon toga Farron je objavio kako daje ostavku:

“Biti politički vođa danas, i to posebice progresivno-liberalne stranke, i živjeti kao kršćanin učinilo mi se nemogućim. Bio sam rastrgan između svoje vjere i svojih političkih dužnosti.”

Bivši vođa liberalnih demokrata rekao je kako mu se čini da su ga mediji napadali zbog njegove vjere i onoga u što vjeruje. Kako je rekao, od prvoga dana svoje dužnosti ispitivali su ga o njegovoj vjeri. On je probao odgovarati sa strpljenjem i milosrđem, a njegovi su odgovori, poručio je, mogli “ponekad biti i mudriji”.

“Ako je doista tako da me napadaju zbog vjere, onda zavaravamo sebe da živimo u liberalnom i tolerantnom društvu”, rekao je.

Nadbiskup Westminstera kardinal Vincent Nichols izrazio je svoje žaljenje zbog Farronove ostavke i rekao kako je jasno da je ovaj bio napadan zbog svoje vjere.

“Ova zemlja ima dugu i kontinuiranu povijest predanih kršćana koji su davali veliki prilog našem političkom životu. Naša premijerka jedan je od primjera za to”, rekao je kardinal misleći na torijevku Theresu May.

Britanski lijevi Guardian je napisao kako je Farron bio “primoran” podnijeti ostavku nakon što ga je posjetilo nekoliko visokopozicioniranih stranačkih dužnosnika. Ono što je zanimljivo jest da su pod njegovim vodstvom Liberalni demokrati uspjeli izaći iz krize koju su doživjeli jer je dobar dio njihova stranačkog tijela koaliranje s konzervativcima doživjelo kao izdaju. Riječ je, naime o stranci centra koja je formirana krajem osamdesetih spajanjem liberalne stranke i liberalne frakcije Laburističke stranke.

Kako je napisao vlč. Alexander Lucie Smith, kolumnist The Catholic Heralda, u svemu tome je posebno ironično kako je na Farrona rađen pritisak zbog razloga koji su u suprotnosti s načelima njegove stranke.

“Progon protiv njega nije demokratski, a nije ni liberalan… Njegova izjava o tome kako ne živimo u liberalnom društvu trebale bi deprimirati sve nas, bili religiozni ili ne, jer signaliziraju potpuno osiromašenje političkog diskursa u ovoj zemlji”, napisao je doktor moralne teologije.

Goran Andrijanić | Bitno.net