Nakon što je časopis America, koji je u vlasništvu isusovačkog reda u Sjedinjenim Državama, objavio tekst pod naslovom „Katolička obrana komunizma“ i u njemu pokušao potvrditi čudnu tezu iznesenu u naslovu – da komunizam i katoličanstvo ne moraju nužno biti neprijatelji – javio se čitav niz kršćanskih publicista koji su reagirali na to.

Autor teksta u Americi je Dean Dettloff, intelektualac koji je i sam komunist, točnije pripadnik Komunističke partije Kanade.

On svoj tekst počinje s podsjećanjem na tekst Dorothy Day, katoličke laikinje koja se borila za prava radnika i socijalno ugroženih i koja je 1933., baš u Americi, napisala tekst u kojem je kritizirala komunizam. Napisala je tada kako, unatoč tome što komunistički pokret privlači mlade ljude koji iskreno žele društvenu pravdu, treba znati kako je riječ o ideologiji koja prijeti uništavanjem katoličanstva.

Dettloff sada piše kako treba promijeniti stajalište koje je iznijela Day, tvrdeći kako je tijekom povijesti XX. stoljeća bilo puno situacija koje su pokazale da katolici i komunisti trebaju „jedni drugima pružiti znak mira“.

Svakako, Dettloff nastavlja, odnos komunista i Katoličke Crkve bio je „kompleksan“, uključujući i nasilje nad Crkvom, Marx, Engels i Lenjin bili su „prosvjetiteljski intelektualci“ koji su bili protiv religije, ali bilo je i drugačijih primjera. Danas, nastavlja autor, postoji stanovita povezanost između komunista u Kanadi i Sjedinjenim Državama i kršćana koji simpatiziraju pokret. Čak je i sama Day, piše u članku Americe, kasnije promijenila odnos prema komunizmu kada je hvalila revoluciju na Kubi. Komunizam je jedina snaga koja je danas suprotstavljena eksploataciji ljudi koju provodi kapitalizam i postoji puno katolika koji se osjećaju komunistima, piše autor i dodaje kako je jedan od njih.

„Ovo je nepošteno. Ovo je opsceno. Ovo je nezamislivo“, napisao je Rod Dreher, poznati autor djela „Benediktova opcija“, komentirajući na svojoj stranici The American Conservative tekst objavljen u Americi.

Dreher citira urednika Americe Matta Malonea, SJ, koji je objavljivanje apologije komunizma katoličkoj publikaciji opravdao potrebom dijaloga, naglašavajući kako pohvala komunizmu nije uredničko stajalište. Potom Dreher nastavlja:

„Samo malo. Niti jedan pošten i znatiželjan intelektualac ne bi mogao prigovoriti eseju koji kritizira negativnosti kapitalizma. Niti eseju koji bi branio demokratski socijalizam iz katoličkog gledišta. Ili eseju koji bi, poput onog Dorothy Day, objašnjavao zašto su idealisti privučeni komunizmom… Ali, esej koji brani komunizam? Stvarno?“

Autor „Benediktove opcije“ potom u svom tekstu nudi jasan odgovor urednicima isusovačkog časopisa. Objavljuje fotografiju mrtvog tijela poljskog svećenika bl. Jerzyja Popieluszka kojeg su 1984. ubili pripadnici komunističkih tajnih službi.

Naš portal je već pisao o njemu.

Jerzy Popiełuszko je u kolovozu 1980. postao kapelan oporbenog sindikalnog pokreta Solidarnost nakon što su ga vođa sindikalaca Lech Wałęsa i njegovi suradnici zamolili da predvodi misu za njih. U listopadu 1984. troje pripadnika Służbe Bezpieczeństwa (SB – Služba sigurnosti) uhitili su svećenika koji se vraćao u Varšavu s jedne mise u gradu Bydgoszczu. Nakon što su ga okrutno prebili, utrpali su ga svezanih ruku u vreću i bacili ga u rijeku Wisłu. Tijelo mu je pronađeno nekoliko dana kasnije.

Rod Dreher je bio nedavno u Poljskoj te je doznao više detalja o mučeničkoj smrti Popieluszka, a sada je objavio fotografiju napravljenu nakon što su mu izvukli tijelo iz Wisłe. Zastrašujuću fotografiju možete vidjeti OVDJE.

Američki autor potom nastavlja nabrajati sve primjere komunističkih progona kršćanskih intelektualaca, spominjući Slovačku i Rumunjsku. Potom nastavlja:

„Doista, komunizam i katoličanstvo su imali ‘kompleksan’ odnos kako je drug Dettloff napisao u časopisu koji je objavljivanjem ovoga teksta napravio defekaciju po sjećanju na sve katolike i druge žrtve komunističkog režima. Što bi urednici Americe rekli milijunima Ukrajinaca koji su umrli u vrijeme velike gladi koju je izazvao Staljin?“

Dreher završava još jednom objavom mučne fotografije poljskog svećenika i zaključuje:

„Želite znati kakav je komunizam? Pogledajte još jednom u oči o. Jerzyja i doznat ćete. Sve tamo možete vidjeti, ali urednici Americe su slijepi da bi to vidjeli.“

Goran Andrijanić | Bitno.net