BISKUP ANTIOHIJE

Sveti Evodije: On je svetac koji je prvi put za Isusove sljedbenike upotrijebio riječ ‘kršćani’

Sveti Evodije bio je biskupom grada nakon svetoga Petra koji je utemeljio zajednicu u Antiohiji, imenovao nasljednika i krenuo dalje

sveti evodije

Foto: Shutterstock

“Barnaba se zatim zaputi u Tarz potražiti Savla. Kad ga nađe, odvede ga u Antiohiju. Punu su se godinu dana sastajali u toj Crkvi i poučavali poveće mnoštvo te se u Antiohiji učenici najprije prozvaše kršćanima.” (Dj, 11, 25 – 26)

Ovo je odlomak iz Djela apostolskih koji govori, među ostalim, i gdje su Isusovi sljedbenici prvi put bili nazvani kršćanima.

Sveti Luka Evanđelist ne precizira kako je došlo do toga, ali crkvena tradicija ističe kako je prvi put taj naziv uporabio sv. Evodije, biskup Antiohije, piše portal Aleteia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Evodije bio je biskupom nakon svetoga Petra koji je utemeljio zajednicu u Antiohiji, imenovao nasljednika i krenuo dalje.

Nasljednik je bio upravo sv. Evodije čiji je spomendan 6. svibnja.

O njemu se malo zna, osim što ga u jednom od svojih pisama spominje sv. Ignacije, treći biskup Antiohije. O svom prethodniku piše kao o “blaženom ocu kojeg su biskupom imenovali apostoli”.

Predaja ga svrstava među 70 učenika koje je, kako se navodi u Evanđelju po Luki, imenovao Isus Krist. Smatra ga zaslužnim za prvu uporabu riječi “kršćani” (na grčkom Christianos). Svrha te riječi bila je odvojiti Isusove sljedbenike iz židovskog naroda od židova koji ga nisu priznali za Mesiju.

Sveti Evodije bio je, kaže predaja, 27 godina biskup Antiohije, a istočna Crkva naučava da je umro mučeničkom smrću pod carem Neronom, 66. godine.

Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 8. svibnja 2017.

Možda vam se svidi