Ekumenska carigradska patrijaršija donijela je odluku da se njihovi svećenici mogu po drugi put oženiti ako im je prva supruga umrla ili ih napustila. Ako svećenik želi ostaviti ženu, onda mu neće biti dopušteno ponovno se ženiti

Foto: Shutterstock.com

Ekumenska carigradska patrijaršija donijela je odluku da se njihovi svećenici mogu po drugi put oženiti ako im je prva supruga umrla ili ih napustila, a pravoslavni portali ocijenili su ovu odluku kao „povijesnu“.

Sveti sinod patrijaršije odredio je kako njihovi svećenici mogu stupiti u drugi, crkveno priznati brak, pod tim uvjetima. Ako svećenik želi ostaviti ženu, onda mu neće biti dopušteno ponovno se ženiti.

Sinod Carigradske patrijaršije odredio je i kako će odluke za svaki pojedini slučaj biti donesene nakon pažljivog razmatranja. Hoće li se svećenik moći ženiti ili ne, određivat će Sinod na temelju informacija koje će im o slučaju poslati nadležni episkop, nakon što ispita okolnosti.

Druga ženidba imat će drugačiji obred od prve. Bit će to, prenose portal Pravmir, „tiha molitva u krugu najbliže obitelji i prijatelja“.

Isti portal prenio je i negativne reakcije nekoliko pravoslavnih teologa koje su odluku Sinoda kojemu je na čelu patrijarh Bartolomej kritizirale.

Tako je ruski teolog Vladislav Petruško rekao kako je riječ o „devijaciji od kanonskih pravila“.

„Riječ je o još jednom izrazu modernističkog mentaliteta koji u Carigradskoj patrijaršiji vlada već stotinjak godina“, tvrdi on.

Istoga je mišljenja Vladislav Ciprin, ruski protojerej i profesor na Moskovskoj teološkoj akademiji, koji je rekao kako je riječ o „diskutabilnoj“ i kanonski neutemeljenoj odluci koja bi „mogla izazvati podjele“ među pravoslavnim Crkvama.

„Sasvim je sigurno da će biti biskupa i svećenika koji je neće prihvatiti“, rekao je.

Goran Andrijanić | Bitno.net