Ekumenska carigradska patrijaršija donijela je odluku da se njihovi svećenici mogu po drugi put oženiti ako im je prva supruga umrla ili ih napustila, a pravoslavni portali ocijenili su ovu odluku kao „povijesnu“.

Sveti sinod patrijaršije odredio je kako njihovi svećenici mogu stupiti u drugi, crkveno priznati brak, pod tim uvjetima. Ako svećenik želi ostaviti ženu, onda mu neće biti dopušteno ponovno se ženiti.

Sinod Carigradske patrijaršije odredio je i kako će odluke za svaki pojedini slučaj biti donesene nakon pažljivog razmatranja. Hoće li se svećenik moći ženiti ili ne, određivat će Sinod na temelju informacija koje će im o slučaju poslati nadležni episkop, nakon što ispita okolnosti.

Druga ženidba imat će drugačiji obred od prve. Bit će to, prenose portal Pravmir, „tiha molitva u krugu najbliže obitelji i prijatelja“.

Isti portal prenio je i negativne reakcije nekoliko pravoslavnih teologa koje su odluku Sinoda kojemu je na čelu patrijarh Bartolomej kritizirale.

Tako je ruski teolog Vladislav Petruško rekao kako je riječ o „devijaciji od kanonskih pravila“.

„Riječ je o još jednom izrazu modernističkog mentaliteta koji u Carigradskoj patrijaršiji vlada već stotinjak godina“, tvrdi on.

Istoga je mišljenja Vladislav Ciprin, ruski protojerej i profesor na Moskovskoj teološkoj akademiji, koji je rekao kako je riječ o „diskutabilnoj“ i kanonski neutemeljenoj odluci koja bi „mogla izazvati podjele“ među pravoslavnim Crkvama.

„Sasvim je sigurno da će biti biskupa i svećenika koji je neće prihvatiti“, rekao je.

Goran Andrijanić | Bitno.net