Američki kardinal Raymond Leo Burke povukao se s mjesta počasnog predsjednika instituta Dignitatis Humanae, koji je utemeljio britanski konzervativac Benjamin Harnwell, te se distancirao od najzvučnijeg političkog podupiratelja instituta, bivšeg glavnog stratega Trumpove administracije, Stevea Bannona.

Institut Dignitatis Humanae mnogi vide kao Bannonovu kulturnu polugu za stvaranje društvenih i političkih promjena u Europi. Sjedište instituta bilo je u bivšem kartuzijanskom samostanu u blizini Rima, no ranije ovog mjeseca talijansko ministarstvo kuluture odlučilo je uskratiti mu pravo na korištenje samostana zbog kršenja ugovora.

Burke je u jučer objavljenoj izjavi napisao kako se zalagao za vraćanje Instituta njegovoj originalnoj svrsi: borbi za ljudsko dostojanstvo, no uvidjevši da se to ne događa odlučio je odstupiti.

“Bio sam uključen u institut Dignitatis Humanae određeni broj godina zbog njegova rada u podupiranju kršćana u javnom životu koji djeluju poštujući moralni zakon i, stoga, promičući opće dobro”, napisao je Burke.

“U posljednje vrijeme”, nastavio je, “Institut je postao sve povezaniji s političkim programom gospodina Bannona.”

“Iako sam pozivao Institut da se vrati svojoj originalnoj svrsi, on to nije učinio, kao što je očito iz njegova uključivanja u posljednju inicijativu gospodina Bannona”, nastavio je Burke. “Stoga sam prekinuo sve veze s institutom Dignitatis Humanae, što odmah stupa na snagu.”

Burke je u istoj objavi istaknuo kako nije bio uključen u projekt da se kontroverzna knjiga francuskog novinara Frederica Martela “U vatikanskom ormaru: Moć, homoseksualnost, licemjerje” pretvori u film. Naime, pojedini američki mediji istaknuli su kako je Burke zajedno s Bannonom i Martelom sudjelovao na sastanku u svrhu ekranizacije knjige.

„Nimalo se ne slažem s procjenom gospodina Bannona u vezi s ovom knjigom“, napisao je Burke.

“Štoviše, uopće ne mislim da bi se po njoj trebao snimiti film. Nimalo se ne slažem s brojnim izjavama gospodina Bannona što se tiče nauka i discipline Rimokatoličke Crkve. Iznad svega, u skladu s primjerom i željom Isusa Krista, smatram neprihvatljivim njegovo dovođenje u pitanje crkvene discipline u pogledu trajnog celibata za kler”, stoji u izjavi.

Uz navedeno, kardinal Burke je istaknuo kako su njegovi sastanci s Bannonom bili isključivo pastoralne naravi, te usmjereni promicanju Katoličkog socijalnog nauka.

“U sastancima s njime [Bannonom], kao i u sastancima s drugim političkim vođama, pokušao sam ispuniti svoju misiju kao svećenik, podučavajući o vjeri i moralu u svrhu općeg dobra”, napisao je Burke.

Ivo Džeba | Bitno.net