Zahvaljujući Papinskoj milostinjarnici i Zajednici svetog Egidija, kojoj je povjerena ova poznata rimska crkva smještena u Trastevereu, tridesetak beskućnika različitih nacionalnosti imat će primjeren smještaj i svu potrebnu skrb sve dok budu trajali izvanredni zimski uvjeti, prenosi Vatican Insider.

U crkvi i pomoćnim crkvenim prostorijama osigurano je grijanje, te kreveti, deke kao i sanitarni čvor. Crkvene klupe tijekom noći se uklanjaju kako bi se osigurao prostor, dok Presveti sakrament ostaje unutar svetohraništa.

“Crkva i pomoćne zgrade imaju ekstrateritorijalni status i pripadaju Svetoj Stolici. Sama crkva drevno je mjesto bogoslužja podignuto na mjestu mučeništva pape Kalista I. 222. godine. Postojeće zgrade datiraju iz 17. stoljeća i pripadaju Župi svete Marije u Trastevereu, a povjerene su brizi Zajednice sv. Egidija koja se brine oko bogoslužja i kateheze, posebice starijih i osoba s posebnim potrebama”, stoji u priopćenju Papinske milostinjarnice.

Foto: L’Osservatore Romano

Beskućnicima je svakoga dana osiguran doručak u obližnjoj blagovaonici nakon kojega neko vrijeme mogu provesti u crkvi svetog Kalista. Brigu za beskućnike vode brojni volonteri koji svakom beskućniku nastoje pronaći novi, primjereniji i trajniji smještaj.

Podsjetimo, zbog ekstremnih zimskih uvjeta rimska je gradonačelnica Virginia Raggi organizirala posebnu akciju pomoći beskućnicima koji žive na rimskim ulicama. U prihvatilištima su prošireni smještajni kapaciteti, a otvorene su i stanice metroa. Svoj doprinos dao je i papa Franjo koji je na Bogojavljenje beskućnicima podijelio vreće za spavanje i osigurao vozila u kojima bi prenoćili.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net