Među organizacijama koje u Libanonu pomažu potrebitima, osobito nakon razorne eksplozije u Beirutu, je i Suvereni viteški malteški red koji vodi više mobilnih ambulanti na kriznim područjima, prenosi Vatican News.

Libanonski ogranak zajedno s međunarodnim savezom „Malteser International” nastoji pomoći na terenu, no ističe da je već teško stanje u zemlji znatno pogoršano razaranjem u Beirutu. Prije svega nedostaje lijekova i sredstava za borbu protiv širenja pandemije koronavirusa, istaknuo je Oliver Hochedez iz „Malteser International”, dodajući kako je sada riječ o pukom preživljavanju. Treba pomoći i traumatiziranim žrtvama u libanonskome glavnom gradu „koji stoje pred svojim razrušenim domovima i ne znaju kako dalje”, ističe Hochedez: „Da bi se ljudima ponudila perspektiva i zajamčilo preživljavanje neophodan je zajednički napor, sredstva neophodna za pružanje skrbi i stručna pomoć na terenu. Sve se to može osigurati samo donacijama.”

Libanonski ogranak malteškog reda djeluje u od 1981., vodi mnoge medicinske i socijalne centre i u kojima je angažirao mnoštvo mladih volontera. Usto od godine 2014. organizirano pomaže sirijskim izbjeglicama u Libanonu.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da je eksplozija u Beirutu, dnevni novi rekordni brojevi novozaraženih koronavirusom i potpuno iscrpljeno gospodarstvo uzrokovalo neviđen porast broja siromašnih u toj bliskoistočnoj zemlji. Procjenjuje se da je siromašno više od 55 posto libanonskoga stanovništva, dvostruko više nego protekle godine (28 posto) navodi se u apelu solidarnosti koje je u 19. kolovoza objavila Gospodarska i socijalna komisija Ujedinjenih naroda za zapadnu Aziju  (ESCWA). Pritom se udio krajnje siromašnih popeo s prošlogodišnjih 8 posto na aktualnih 23 posto. Ukupno je 2,7 milijuna ljudi na gornjoj granici siromaštva i mora preživjeti s manje od 11,80 eura dnevno. Komisija UN-a osobito ističe nestajanje srednje klase koja s prošlogodišnjih 57 posto udjela u stanovništvu sada čini manje od 40 posto. Udio bogatih u libanonskom stanovništvu pao je pak s 15 posto u godini 2019. na ovogodišnjih 5 posto.

Stoga je ravnateljica ESCWA-e Rola Daschti pozvala na žurno osnivanje nacionalnog fonda solidarnosti za nadvladavanje krize u Libanonu. Financijska pomoć neophodna je za nabavu hrane i medicinskih potrepština da bi se omogućila socijalna zaštita, ističe Daschti. Prema podacima ESCWA-e Libanon spada u zemlje s najvećom socijalnom nejednakošću – bogatih 10 posto stanovništva prošle je godine raspolagalo sa 70 posto privatnih dobara u zemlji procijenjenih na 196 milijardi eura. Zemlja hitno treba gospodarske reforme koje će uspostaviti pošteni i napredni sustav zajedničke odgovornosti, poručuje Daschti.