Novo istraživanje provedeno prošlog prosinca pokazalo je da je postotak Amerikanaca koji imaju nepovoljno mišljenje o papi Franji dosegao rekordnu razinu od početka njegova pontifikata, objavio je Crux.

Istraživanje, koje je od 1. do 20. prosinca provela organizacija Gallup, pokazalo je da 58 posto Amerikanaca ima povoljno mišljenje o Franji, što je istovjetno postotku kada je 2013. Franjo postao papa. Međutim, u istom razdoblju postotak Amerikanaca koji imaju nepovoljno mišljenje o Franji porastao je s 10 posto na 30 posto.

Istraživanje je pokazalo zanimljive trendove među američkim katolicima. Iako je pozitivan stav prema Franji među onima koji se smatraju “liberalnim katolicima” porastao od početka pontifikata s 54 na 70 posto, među “konzervativnim katolicima” danas je tek 42 posto onih koji na pontifikat gledaju pozitivno, dok ih je 2013. bilo 62 posto.

Među katolicima koji se ne pronalaze niti u jednoj od dvije spomenute skupine, promjena je manje značajna. 66 posto tzv. “umjerenih katolika” ima povoljno mišljenje o Franji, u usporedbi s 59 posto iz 2013.

Gledajući ukupno, 77 posto američkih katolika ima pozitivno mišljenje o Franji, u usporedbi s 80 posto iz 2013. No, čak 17 posto američkih katolika ima nepovoljno mišljenje o Franji, što je značajan porast u odnosu na pet posto iz 2013. godine.

Na temelju rezultata istraživanja, Franju se smatra pozitivnijim nego što je to bio papa Benedikt XVI. za vrijeme njegova pontifikata, ali manje pozitivnim od pape Ivana Pavala II. o kojemu je 1998. čak 86 posto Amerikanaca imalo pozitivan stav.

Iz Gallupa su poručili kako objava dokumenta Fiducia supplicans od 18. prosinca, koji govori o blagoslovu istospolnih parova, “nije značajnije odražena u rezultatima”.