britanska bolnica odbila transferirati Charlieja u Bambino Gesu

Nakon što je vatikanska bolnica Bambino Gesù (Dijete Isus), poznata još i kao “Papina bolnica”, ponudila kako će prihvatiti i pružiti njegu malom Charlieju Gardu, čini se kako od svega neće biti ništa.

Naime, doktori iz bolnice Great Ormond Street, gdje Charlie broji svoje posljednje dane prije nego što ga isključe s aparata za umjetno održavanje života, odbili su mogućnost transfera 10-mjesečnog djeteta u Rim, navevši “pravne razloge”.

Vijest je objavila Mariella Enoc, predsjednica vatikanske bolnice za djecu, tijekom novinske konferencije vezane uz poslovanje banke u 2016. godini, rekavši kako joj je tužnu vijest priopćila Charliejeva majka, Connie Yates.

“Kontaktirala me Charliejeva majka. Radi se o vrlo odlučnoj i uvjerljivoj osobi koja ne želi odustati”, rekla je Enoc dodavši kako je bolnica poručila da zbog “pravnih razloga” ne može transferirati dijete u Rim.

“S velikom pažnjom slušamo ono što nam majka govori, a ona je odlučna da se bori do kraja. Ne znam hoće li biti moguće pronaći sredstva skrbi, ali naši znanstvenici istražuju problem te će o tome razgovarati direktno s obitelji.”

Podsjećamo, slučaj desetomjesečnog Charlieja Garda uzburkao je duhove diljem Europe i svijeta, nakon što je Europski sud za ljudska prava potvrdio prethodne odluke britanskih sudova koji su presudili kako dijete ne može ići na “eksperimentalno liječenje” u SAD, potvrdivši tako odluku bolnice Great Ormond Street da dijete u dogledno vrijeme makne s aparata za održavanje života zbog nemogućnosti liječenja.

Naime, Charlie pati od rijetkog poremećaja mitohondrijske DNK koji uzrokuje progresivno slabljenje mišića i oštećenja mozga. Ne postoji lijek protiv te bolesti od koje u svijetu pati samo desetak ljudi. Iako su njegovi roditelji uspjeli skupiti gotovo milijun i pol funti za eksperimentalno liječenje u SAD-u, bolnica je bila protiv toga, smatrajući kako taj tretman djetetu neće pomoći već će ga izložiti dodatnoj patnji. Stoga su ga htjeli isključiti s respiratora te preseliti na odjel palijativne njege. Uslijedila je višemjesečna sudska borba koja je zaključena presudom Europskog suda.

Nakon presude podršku malom Charlieju i njegovim roditeljima uputili su papa Franjo, američki predsjednik Donald Trump, dok su jedna američka bolnica, kao i bolnica za djecu Bambinu Gesù, objavile kako će djetetu pružiti svu potrebnu njegu.

Iako su britanski doktori još u petak trebali skinuti Charlieja s aparata za umjetno održavanje života, u dogovoru s roditeljima rok je produžen za nekoliko dana kako bi se svi članovi obitelji mogli od njega oprostiti.

Tino Krvavica | Bitno.net