Ministarstvo unutarnjih poslova je iranskom obraćeniku u službenom dopisu objasnilo kako mu je azil odbijen jer njegovi stavovi nisu u skladu s njihovim političkim pristupom, donosi Catholic Herald. Britanska vlada se naposljetku ipak distancirala od službenog dopisa u kojem stoji kako je kršćanstvo nasilna religija.

Dopis je primio iranski obraćenik na kršćanstvo koji je tražio azil jer mu u njegovoj zemlji zbog preobraćenja prijete teške zakonske kazne. Tražitelj azila je u razgovoru za dobivanje azila izjavio kako se preobratio na kršćanstvo, između ostaloga, i zbog toga što je islam bio nasilan, a u kršćanstvu je prepoznao mir, oprost i dobrotu.

Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo je njegov zahtjev tvrdeći kako Biblija sadrži mnogo nasilnih dijelova, kao što su ratovi u Starom zavjetu te Kristova izjava kako on „nije donio mir, nego mač“. Ministarstvo je zaključilo: „Ovi primjeri nisu u skladu s vašom tvrdnjom da ste se preobratili na kršćanstvo je ste otkrili da je to miroljubiva religija, za razliku od islama koji sadrži nasilje, bijes i osvetu“.

Tražitelj azila se odlučio žaliti na ovu odluku. Nakon što je njegov odvjetnik Nathan Stevens na Twitteru objavio izvode iz dopisa, uslijedila je reakcija ravnateljice Isusovačke službe za izbjeglice u Velikoj Britaniji, Sarah Teather, koja je ovaj zaključak nazvala nevjerojatnim i šokantnim.


Inače, ovo nije prvi puta da je britansko Ministarstvo unutarnjih poslova na meti kritika zbog uskraćivanja azila obraćenicima na kršćanstvo. Jedan obraćenik je ostao bez azila jer je na pitanje tko je bio Isusov zemaljski otac, odgovorio kako ga Isus nije imao, umjesto da je rekao sveti Josip.

Britansko Ministarstvo unutarnjih poslova je nedavno odbilo izdati vize trojici nadbiskupa Sirijske pravoslavne crkve iz Iraka i Sirije. Također je odbilo izdati vize časnoj sestri koja je htjela posjetiti svoju bolesnu sestru, a drugoj redovnici je zabranjen ulazak u zemlju jer nije imala vlastiti bankovni račun.

Odvjetnik Nathan Stevens tvrdi da je u objašnjenju jedne odbijenice pisalo: „U razgovoru ste tvrdili da je Isus vaš spasitelj, a kasnije govorite kako on nije bio u stanju izbaviti vas od iranskog režima. Zbog toga smatramo kako nemate duboku vjeru“.

Ministarstvo unutarnjih poslova se distanciralo od ovog dopisa i objasnilo kako rade na uvođenju novih mjera, koje uključuju i obuke, kojima bi se poboljšala kvaliteta rada državnih tijela koja odlučuju o azilu vjerskih obraćenika.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net