Župnik u Brazilu maknut je s funkcije nakon što je koncelebrirao svetu misu s protestantskim pastorom.

Incident se dogodio na Pepelnicu u župi Presvetog Srca Isusova u brazilskom gradu Jundiaí, blizu São Paula.

Na društvenim mrežama osvanuo je videozapis mise na kojem se vidi kako protestantski pastor Francisco Leite iz Ujedinjene prezbiterijanske Crkve, čita dio euharistijske molitve i prima svetu pričest, sve na poziv tadašnjeg župnika o. Josea Carlosa Pedrinija, javlja CNA.

O slučaju se ubrzo oglasio biskup Jundiaía Vicente Costa poručivši u priopćenju kako “crkvena pravila ne dopuštaju takav čin”.

“Iskreno žalimo zbog događaja koji je, razumljivo, izazvao veliku zbunjenost i podjele među vjernicima. Također, kao da nemir u lokalnoj zajednici nije bio dovoljan, veliki doseg preko digitalnih medija izazvao je poprilično različite pa i potpuno suprotne reakcije, dodatno naglasivši ranu na jedinstvu Crkve.”

“Vjerujemo da spomenuti svećenik, poznat po svojoj predanosti i velikodušnosti, osobito prema siromašnima i strancima, nije htio ništa loše. Moguće je da je uzrok ovome nedovoljno razumijevanje inicijativa povezanih s hvalevrijednim ekumenski dijalogom. Stoga je važno istaknuti da se čini kako ovaj čin nije potaknut svjesnom željom za kršenjem crkvenih pravila ili povredi svetosti Presvete euharistije.”

Unatoč tome, biskup je naveo kako je o. Pedrini maknut sa službe župnika te da je njegov slučaj proslijeđen Kongregaciji za nauk vjere.

“U skladu s trenutnim crkvenim pravom, o spomenutom smo događaju obavijestili Kongregaciju za nauk vjere u Rimu kako bi nam pružila daljnje smjernice kako postupiti.”

Biskup Costa poručio je i kako “obnavljaju osjećaj bratskog poštovanja prema Ujedinjenoj prezbiterijanskoj Crkvi čiji je pastor, bez da je to htio, uključen u, za nas, ovako delikatnu situaciju”.

Podsjećamo, prema Zakoniku kanonskog prava “služitelj koji može u osobi Krista tvoriti sakrament euharistije samo je valjano zaređen svećenik” (kan. 900, § 1).

Također, kanon 908. kaže: “Katoličkim je svećenicima zabranjeno koncelebrirati euharistiju zajedno sa svećenicima ili služiteljima Crkava ili crkvenih zajednica koje nisu u potpunom zajedništvu s Katoličkom Crkvom.”