Predstavnici Katoličke Crkve u Brazilu obratili su se vrhovnom sudu te zemlje kako bi izrazili svoj stav protiv dekriminalizacije pobačaja.

Brazil trenutno ima jedan od najstrožih zakona o pobačaju u svijetu, prema kojemu se pobačaj dopušta samo kada nerođeno dijete ima anencefaliju, kada je do trudnoće došlo zbog silovanja, ili kada je majčin život ugrožen.

Vrhovni sud je 3. kolovoza počeo sa saslušanjem različitih grupa i pojedinaca koji će izložiti svoj stav o dekriminalizaciji pobačaja nakon čega bi trebala biti donesena odluka je li postojeći zakon u skladu s brazilskim ustavom.

Biskup Rio Grandea, Ricardo Hoerpes, u svojem je obraćanju istaknuo kako nije na sudu da odlučuje o nečijem pravu na život.

“Kako će Vrhovni sud objasniti izricanje smrtne presude nevinom, bespomoćnom ljudskom biću kako bi se opravdala naša nesposobnost u stvaranju odgovarajućih javnih politika u pogledu ženskih reproduktivnih prava?” zapitao je biskup te dodao:

“Čini se kao da razgovaramo o žučnom mjehuru, bubregu ili slijepom crijevu koje trebamo odstraniti jer bi mogao uzrokovati smrt. Takav pogled je pogrešan.”

Umjesto toga, Hoerpes je naglasio kako se u fokus treba vratiti život djeteta koji država ima “obavezu jamčiti i braniti”, budući da je riječ o “najtemeljnijem pravu”. Izrazio je i stav kako bi o ovom pitanju trebali raspravljati predstavnici naroda, a ne sud.

Biskupska konferencija je prošloga četvrtka, uoči početka procesa odlučivanja o dekriminalizaciji pobačaja, pozvala da se u svim crkvama oglase zvona kako bi se svratila pozornost na ovu temu.

O ovom pozivu govorio je vjernicima okupljenim pred kipom Krista Otkupitelja i nadbiskup Rio de Janeira, kardinal Orani Joao Tempesta: “Želimo da zvona zvone ne samo u Rio de Janeiru nego i u cijelome Brazilu, kako bi se svratila pozornost na ovaj važni trenutak u našoj povijesti, s ciljem jamčenja nepovredivosti ljudskog života”, rekao je Tempesta.

Očekuje se da bi sud svoju odluku o ustavnosti zakona o pobačaju trebao donijeti tijekom idućeg tjedna.

Ivo Džeba | Bitno.net