Kardinal Claudio Hummes, predsjednik Biskupskog povjerenstva za Amazoniju, okončao je posjet brazilskom otoku Marajó, koji se nalazi na ušću rijeke Amazone. Otočka je stvarnost vrlo teška, jer su siromaštvo i zlostavljanje, poglavito najmanjih, na dnevnom redu. Stoga je prošle nedjelje s velikim zadovoljstvom prihvaćen Papin apel protiv nasilja nad djecom.

Govoreći o stvarnostima na otoku u razgovoru za našu radiopostaju, kardinal je istaknuo spolno zlostavljanje djece, ponajviše u velikim lađama koje krstare rijekama, gdje je narod vrlo siromašan, a s druge pak strane vlada posvemašnja nekažnjivost koja se ne smije podnositi, ni prihvatiti ni u jednom obliku. Nekažnjivost je neprihvatljiva – istaknuo je kardinal dodajući:

Papa je o tomu govorio, stoga smo vrlo zadovoljni jer njegov govor hrabri svekoliki napor Crkve u borbi proti zlostavljanja maloljetnika. Crkva je nazočna među narodom, poglavito otočki biskup Azcona, kojega progone zbog toga i mnogih drugih stvari, čak mu prijete smrću. On je pod državnom zaštitom, jer su mu prijetili smrću zbog njegove borbe protiv spolnoga zlostavljanja djece – kazao je kardinal Hummes.

Vrlo smo zadovoljni i zahvalni Papi na riječima od prošle nedjelje, kad je rekao da je spolno zlostavljanje prava tragedija, koja se nikako ne smije podnositi, te da svi koji su u to uključeni, zločinci, moraju biti strogo kažnjeni. Ne može se podnositi razvidna nekažnjivost. Stoga smo vrlo zadovoljni Papinim riječima od prošle nedjelje – ponovio je kardinal.

Na upit govori li Papi o svojim posjetima Brazilu, rekao je da ga uvijek upoznaju s lokalnim stvarnostima, te da mu je predao pismeni izvještaj o stanju na otoku Marajó. Papa je sa svim upoznat i on sve prati. I prije nego je izabran za papu poznavao je stanje, jer poznaje stvarnost Latinske Amerike, koja se odavno suočava s ovim problemima – zaključio je kardinal Hummes.

Radio Vatikan | Bitno.net