Nakon što je troje najznačajnijih brazilskih proizvođača vina prošlog tjedna optuženo za korištenje robovskog rada, Crkva u Brazilu izdala je izjavu kojom sugerira svećenicima da ne koriste misna vina proizvođača za koje postoji sumnja da vrijeđaju ljudsko dostojanstvo, prenosi Crux.

Krajem prošlog mjeseca trojica su radnika pobjegla iz radnog naselja u Bento Gonçalvesu, u državi Rio Grande do Sul, i prijavila policiji da ih je tvrtka za zapošljavanje koja daje radnike vinarijama Salton, Aurora i Cooperativa Garibaldi podvrgnula ropskom radu.

Tužiteljstvo je otkrilo da je 207 radnika bilo prisiljeno raditi od 5 ujutro do 20 sati te da su imali samo jedan slobodan dan u tjednu. Pretpostavlja se da je većina radnika afričkog podrijetla, iako taj podatak nije izašao u javnost.

Radnici su vlastima rekli da im je servirana pokvarena hrana te da su smjeli kupovati samo proizvode u dućanima iz radnog naselja, gdje su svi artikli bili preskupi. Na kraju mjeseca bi redovito završili u dugovima te im je stoga bilo zabranjeno napustiti tvrtku.

Neki su od njih prijavili da su premlaćivani i napadni elektrošokerima i suzavcem te da su šefovi tvrtke prijetili njihovim obiteljima.

U izjavi objavljenoj 28. veljače, glavni tajnik Brazilske biskupske konferencije, Joel Amado, rekao je da “Crkva ima odgovornost osigurati vrstu vina koja se koristi na misnim slavljima.”

“U Brazilu postoji nekoliko vinarija koje nude misno vino. Stoga je preporučljivo tražiti za misno slavlje vina čije podrijetlo ne izaziva nikakve sumnje u pogledu etičkih standarda u njihovoj proizvodnji”, stoji u pismu.

Tvrdnje o robovskom radu zabrinule su mnoge u Crkvi, s obzirom da se diljem zemlje vina koja proizvode takve tvrtke obično koriste na misnim slavljima.

“Bojimo se za valjanost mise koja se slavi uz misno vino proizvedeno robovskim radom, pa smo o tome pitali Biskupsku konferenciju,” rekao je vlč. David Santos, dugogodišnji borac za rasnu jednakost u Brazilu.

Santos je pozdravio potez biskupa po pitanju misnih vida, ali tvrdi da se treba učiniti i više od toga.

Istaknuo je kako se mise u Brazilu slave u crkvama koje su izgradili robovi te da se i njih treba smatrati nepoželjnima kao i korištenje vina proizvedenog robovskim radom.

“Robovski radnici koji danas proizvode sakramentalno vino isti su oni koji su gradili crkve u prošlosti”, rekao je.

“Da ne spominjemo zlato koje ukrašava tolike crkve, a koje su također izvlačili robovi”, dodao je Santos.

Ako se Crkva želi pozabaviti s takvim proturječjima, mora preispitati svoju povijest suradnje s ropstvom u Brazilu i poduzeti konkretne radnje kako bi nadoknadila štetu afričkim Brazilcima, smatra vlč. Santos.