Nakon prijedloga nekih brazilskih političara da se odobri šira i neograničena uporaba marihuane na cijelom području Brazila, idući mnogo dalje od medicinske svrhe, Brazilska biskupska konferencija u pismu predsjedniku Zastupničkog doma Rodrigu Maji izrazila neodobravanje, prenosi Vatican News.

Brazilski biskupi ponovno su istaknuli da zlouporaba droge ozbiljno utječe na obitelj i društvo te je jedan od uzroka brojnih bolesti, tjelesnih i duševnih oštećenja te otuđenja od društva. Ovisnost o drogama posebno pogađa adolescente i mlade ljude, naglasili su biskupi te zaključili da je upravo to čimbenik koji potiče nasilje u društvu te kod osobe uzrokuje promjenu svijesti i ponašanja. Osim toga, biskupi su primijetili da su uporaba i trgovina drogom istaknute kao glavni uzroci napada na život.

Upravo su zbog toga izrazili svoje protivljenje dekriminalizaciji upotrebe droga te istaknuli važnost obraćanja pozornosti na javne politike prevencije, potporu službama koje pomažu u oporavku, uključujući one kojima upravljaju vjerske organizacije, te pravedan i strog pristup prema onima koji profitiraju od prodaje droga. Na kraju pisma Brazilska BK izrazila je spremnost na suradnju s državnim vlastima kako bi zajedničkim snagama zaustavili dramu ovisnosti o drogama u društvu.