Brazilska biskupska konferencija traži prekid „zločinačkih napada na demokratsku vladavinu prava”, nakon što su prosvjednici zaposjeli i opustošili predsjedničku palaču te zgrade Kongresa i Vrhovnog suda u Braziliji.

Pristaše brazilskog krajnje desnog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara upali su u nedjelju, 8. siječnja u Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u Braziliji. Policija je kontrolu nad građevinama uspjela vratiti tek nakon višesatne borbe, a pri tom je uhićeno preko 400 osoba.

Brazilska biskupska konferencija je povodom izbijanja nereda objavila priopćenje u kojem poziva na „spokoj, mir i prekid zločinačkih napada na demokratsku vladavinu prava”

Na korisničkom računu na Twitteru biskupi su napisali da su „zbunjeni ozbiljnim i nasilnim događajima u Braziliji”.

„Ovi napadi”, nastavili su, „moraju biti odmah obuzdani, a njihovi organizatori i sudionici odgovarati uz svu snagu zakona. Građani i demokracija moraju biti zaštićeni”.

Nasilno ponašanje tisuća prosvjednika kulminacija je višemjesečnih napetosti nakon predsjedničkih izbora u Brazilu održanih 30. listopada na kojima je Bolsonaro izgubio vlast. Nakon poraza kojeg još nije eksplicitno priznao, bivši je predsjednik otišao na Floridu te plasirao tvrdnju da je brazilski elektronički sustav glasovanja sklon prevarama, što je potaknulo nasilni pokret poricatelja rezultata izbora.