Papa Franjo prihvatio je u srijedu ostavku 60-godišnjeg biskupa Tomé Ferreire da Silve, koji je od 2012. godine bio na čelu brazilske biskupije São José do Rio Preto, i to pet dana nakon što se na internetu pojavila snimka eksplicitnog sadržaja, javlja CNA.

Njegovu ostavku najavila je Brazilska biskupska konferencija. “Apostolska nuncijatura obavještava da je Sveti Otac danas prihvatio zahtjev za ostavkom od pastoralnog vodstva Biskupije São José do Rio Preto, koju je prezentirala Njegova Ekselencija”, navodi se u priopćenju koje je potpisao biskup Joel Portella Amado, glavni tajnik Brazilske biskupske konferencije. Apostolskim upraviteljem biskupije São José do Rio Preto imenovan je nadbiskup Moacir Silva iz Nadbiskupije Ribeirão Preto.

Na videosnimci, koja traje jednu minutu, biskup Fererira da Silva razgovara s drugim muškarcem, odjeven je u prugastu polo majicu i samozadovoljava se. Biskup je navodno brazilskoj mreži Globo potvrdio da je on osoba na snimci te kako vjeruje da objava snimke predstavlja čin osvete. Dodao je kako će razgovarati sa svojim odvjetnikom, kao i s brazilskom državnom policijom, kako bi utvrdio način na koji je snimka objavljena.

Ovo nije prva kontroverza biskupa Ferreire da Silve. Naime, Vatikan ga je više puta istraživao zbog navodnog seksualnog zlostavljanja ili prikrivanja seksualnog zlostavljanja. Godine 2015. bio je optužen za romantičnu vezu sa svojim vozačem. Tri godine kasnije biskupija se našla pod istragom zbog toga što biskup Ferreira da Silva nije uspio istražiti navode o seksualnim zlostavljanjima. Biskup je također optužen za slanje eksplicitnih seksualnih poruka jednom adolescentu. Biskup Ferreira da Silva odbacio je sve optužbe.

Osramoćeni biskup zaređen je 1987. godine za svećenika Biskupije Campanha, a 2005. godine posvećen je za biskupa. Do imenovanja biskupom São José do Rio Preto bio je pomoćni biskup São Paula.