Stručni stožer brazilske nogometne reprezentacije zabranio je svojim igračima da se na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji zajednički mole na terenu, kao i u hotelu gdje su smješteni, objavio je brazilski dnevni list O Globo, a prenijela poljska Katolička informativna agencija (KAI).

Kako piše KAI, odluka je donesena kako bi se izbjegle “nepotrebne napetosti u momčadi”. Pri tome, nije precizirano o kakvim napetostima se radi, ali možemo pretpostaviti kako je stručni stožer mislio da bi zajednička molitva mogla biti iz nekih razloga neprihvatljiva za one u momčadi koji nisu vjernici.

Brazilski medij, međutim, naglašava kako je među brazilskim igračima puno kršćana – katolika i evanđeoskih kršćana raznih protestantskih zajednica. Upravo su brazilski nogometaši bili ti koji su svoju vjeru u Isusa često pokazivali vjerskim znakovljem ili majicama s prigodnim napisima (prisjetimo se Kake i njegove ‘Pripadam Isusu’ majice koju je nosio ispod dresa i pokazivao kada bi dao gol).

Svjetska nogometna organizacija FIFA već nekoliko godina inzistira na tome da se nogometaši na njihovim natjecanjima suzdržavaju od deklariranja svojih vjerskih osjećaja, a to inzistiranje ponekad dovodi do apsurdnih situacija.

Jedna od njih jest ona prije dvije godine kada je FIFA na videu emitiranom na dodjeli nagrade “Zlatna lopta” na kojoj se vidi igrač Barcelone Neymar izbrisala natpis s trake na njegovoj glavi na kojoj je pisalo “100 posto Isus”. 

Brazilski medij piše i kako će novouvedena zabrana stupiti na snagu već u subotu kada Brazil igra prijateljsku utakmicu s Austrijom. Iz stožera poručuju kako ih ne zanima “privatni život” nogometaša, ali da njihov nastup u reprezentaciji mora imati “svjetovni karakter” kada su u pitanju njihovi vjerski osjećaji.

Goran Andrijanić | Bitno.net