Kapele (u posljednje vrijeme većinom multikonfesionalne prostorije) u trgovačkim centrima, aerodromima i kolodvorima više nisu velika novost.

Međutim katolička kapela u bostonskom trgovačkom centru Prudential Center, odlučila je otići korak dalje te posjetiteljima priuštiti pravo duhovno iskustvo.

Kako javlja Catholic News Agency, bostonski kardinal Sean O’Malley slavit će svetu misu u spomenutoj kapelici, u ponedjeljak 16. listopada, u sklopu proslave 200. obljetnice Oblata Djevice Marije, koji njome i upravljaju. Oblate je osnovao časni sluga Božji Bruno Lanteri, 1816. u Italiji.

Misa će biti uvod u javno štovanje relikvija triju velikih svetaca koje će trajno ostati u kapeli.

“Nadamo se kako će relikvije biti izvor duhovnog bogatstva za Crkvu u Bostonu”, izjavio je upravitelj kapele koja je ime dobila po svetom Franji, otac James Doran. “Također se nadamo da će svi vjernici koji žive i rade u Bostonu kao i svi oni koji putuju ovamo znati da u srcu grada imaju pristup dvama najvećim bogatstvima koje Crkva posjeduje: sakramentima i relikvijama svetaca.”

Radi se o relikvijama svetog Ivana Pavla II., svete Faustine Kowalske te svetog Maksimilijana Kolbea.

Otac Doran poručio je kako su spomenuti sveci izabrani jer su se na “poseban način suočili s modernizmom” i to “punom snagom kršćanske ljubavi”.

“Ono što možemo naučiti od ovih velikih svetaca posebno je važno za naša moderna vremena, a to je: ne bojte se”, izjavio je svećenik nadodavši kako je to bila “tema cjelokupnog pontifikata svetog Ivana Pavla, ali se manifestirala i u životima Faustine i Maksimilijana”.

“Strah je rezultat odsustva ljubavi.”

“S relikvijama tih svetaca na ovom mjestu nadamo se da će ga vjernici prepoznati kao mjesto za kontemplativnu okrjepu, evanđeosku formaciju i izazov da u punoj slobodi preuzmu odgovornosti i privilegije nalaženja Boga u svim stvarima te žive u gibanju Duha Svetoga i njegovih darova, a ne slijepih tržišnih snaga”, zaključio je otac Doran.

I dok su relikvije pokojnog pape i kapucinskog redovnika dobivene iz Rima i Poljske, priča oko relikvije svetice Božjeg milosrđa malo je drugačija.

Naime, isprva su upravitelji kapele pokušali dobiti relikviju svete Faustine iz jednog samostana, ali nisu mogli ispuniti njihove kriterije. Tada je, Božjom providnošću, jedna od redovitih posjetiteljica kapele donijela, ni manje ni više, nego komadić kosti te svetice.

Žena je relikviju dobila tijekom čina beatifikacije svete Faustine, a tvrdi kako je dobila osjećaj da je Božja volja da donira tu relikviju.

Ovime će se udahnuti novi život kapeli svetog Franje koja je, okružena brojnim modnim dućanima, otvorena 1969. U kapeli se svakodnevno služi nekoliko svetih misa, a svakog je dana organizirana ispovijed te klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Spomenimo i kako se u nekim hrvatskim trgovačkim centrima također nalaze kapele, poput molitvenog kutka “Kana” u Karlovcu, o kojem je Bitno.net već radio reportažu.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net