Boris Johnson, kojeg su neki mediji opisali “britanskim Donaldom Trumpom” (u pejorativnom smislu), izabran je za predsjednika vladajuće Konzervativne stranke te bi danas trebao preuzeti premijersko mjesto od stranačke kolegice Therese May.

Johnson je svoju kampanju tijekom posljednjih mjeseci uvelike gradio na pitanju Brexita, tj. istupanja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, što zdušno podupire.

No Damian Thompson, poznati katolički novinar, donedavni urednik Catholic Heralda te pomoćni urednik u konzervativnom britanskom listu The Spectator, posvetio se vjeri novog britanskog premijera, pitajući se kako bi njegova politika mogla utjecati na kršćane.

U uvodu teksta kojim najavljuje novu epizodu svog podcasta Holy Smoke, Thompson je primijetio kako “katoličko krštenje Borisa Johnsona”, koji je vjeru naslijedio od svoje majke Charlotte Fawcett, “nije dobilo veliki publicitet” u medijima.

“To je razumljivo”, nastavlja, “s obzirom na to da je na koledžu Eton primio krizmu kao anglikanac, što ga čini osobom koja je izabrala postati bivšim katolikom (i, prema strogoj interpretaciji učiteljstva Crkve, postavila prepreku na put vlastitog spasenja).”

Thompson je pritom kao gosta na temu kršćanstva i Borisa Johnsona pozvao Harryja Mounta, britanskog novinara, opisavši ga kao “stručnjaka za Borisa”.

Mount će u razgovoru istaknuti kako je Johnson, koji je godinama radio kao novinar, tijekom studija zadobio snažno klasično i kršćansko obrazovanje što se, kako kaže, može vidjeti u njegovim kolumnama i govorima.

“On je iznimno dobro obrazovan, i potkovan u kršćanskoj misli”, poručio je Mount, dodavši: “Kladim se da poznaje kršćanstvo bolje nego mnogi navodni kršćanski mislioci.”

Ipak, stavovi novog britanskog premijera zapravo predstavljaju melting pot konzervativizma i liberalizma, baš kao što je njegova obitelj mješavina muslimanskih, židovskih i kršćanskih korijena (šukundjed s očeve strane bio je turski novinar i sekularni musliman, Ali Kamal, dok s majčine strane porijeklo vuče i od židovskog rabina).

Damian Thompson ga uspoređuje s Tonyjem Blairom, bivšim britanskim premijerom iz reda laburista koji je u zreloj životnoj dobi postao katolikom.

“Britanija nikada nije imala katoličkog premijera, ali od danas možemo reći da su Downing Street okupirali bivši katolik, Boris Johnson te budući katolik, Tony Blair.”

“Potonji je praktički bio katolik još tijekom premijerske službe, pohađajući misu na tjednoj bazi te nedopušteno primajući pričest dok ga kardinal Hume nije zaustavio. Nije da je ikada obraćao i najmanju pažnju na katoličko učenje o tako važnim stvarima kao što je pravo na život. Ne očekujte to ni od Borisa. On snažno podupire ‘pravo žene na izbor’ – što doista nije iznenađenje”, piše Thompson, ističući kako bi posljednju informaciju valjalo “proguglati”.

Ono što Google otkriva jest da je Boris Johnson tijekom svog boravka u parlamentu uvelike apstinirao od glasovanja o zakonima koji liberaliziraju ili pooštravaju pristup pobačaju. Pritom je tijekom kampanje za predsjednika Konzervativne stranke istaknuo kako neće nametati liberalizaciju pobačaja u Sjevernoj Irskoj, čiji su zakoni po tom pitanju puno stroži od britanskih.

S druge strane, 2004. suočio se s medijskim optužbama da je četiri godine varao suprugu s novinarkom Petronellom Wyatt, koja je tijekom afere navodno dva puta ostala trudna, abortiravši oba puta.

No, unatoč njegovim liberalnijim stavovima o problemima poput pobačaja ili LGBT pitanja, Thompson ističe kako bi Johnsonova pobjeda mogla pomoći progonjenim kršćanima. Pritom kao razlog tome ne navodi njegovu privrženost potlačenima već prijezir prema “internacionalistima sklonima propovijedanju”.

“To su ljudi koji kontroliraju iznimno loš Odjel za međunarodni razvoj (vladino tijelo odgovorno za raspodjelu međunarodne pomoći, op. a.) koji je militantno nezainteresiran za progon kršćana.”

“Može li naš novi premijer natjerati Odjel za međunarodni razvoj da obrati pozornost na njihovu lošu situaciju umjesto da troši novac na bankovne račune i tašte projekte njihovih progonitelja?” pita se Thompson.

Njegov sugovornik, Harry Mount, složio se s opservacijom dodavši kako nije siguran što će Boris Johnson napraviti po pitanju progonjenih kršćana, ali da bi se to “uklopilo u njegov svjetonazor”.

Kao možda i najbolju ocjenu onoga što konzervativni kršćani u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu očekivati s novim premijerom, Thompson je naveo citat koji je Johnson izrekao tijekom kampanje za izbor novog predsjednika Konzervativne stranke.

“Ono što želimo je moderna britanska kultura u kojoj cijenimo jedni druge, u kojoj poštujemo jedni druge i u kojoj – tolerancija je preslaba riječ – volimo jedni druge u kršćanskom duhu, ili u nekršćanskom duhu, svejedno.”

Tino Krvavica | Bitno.net