Oba kandidata za budućeg britanskog premijera, Boris Johnson i Jeremy Hunt, tijekom kampanje za novog predsjednika Konzervativne stranke u Belfastu izjavili su da se protive nametanju liberalizacije pobačaja u Sjevernoj Irskoj,.

Budući da se vlada Sjeverne Irske raspala još 2017. godine, te još nije oformljena nova, Sjevernom Irskom izravno upravlja Britanski parlament u Londonu.

Brojni političari i aktivisti koji se zalažu za pobačaj pokušavaju izvršiti pritisak na London da nametne liberalizaciju pobačaja i istospolni brak u Sjevernoj Irskoj.

Boris Johnson, kojega se smatra najozbiljnijim kandidatom da ovog mjeseca zamjeni Theresu May, izjavio je kako je pitanje pobačaja u Sjevernoj Irskoj “pitanje za stanovnike Sjeverne Irske i njezine političare”.

“Nadam se da će vlada Sjeverne Irske čim prije biti obnovljena kako bi se o ovoj temi moglo odlučivati tamo gdje je toj raspravi mjesto”, rekao je Johnson.

Johnsonov rival u utrci, Jeremy Hunt, također se osvrnuo na temu zakona o pobačaju. “To je pitanje za vlasti u Sjevernoj Irskoj  i mislim da je najbolji način da ga se riješi taj da se Skupština ponovno sazove kako bi se uspostavio konsenzus te se moglo nastaviti s ovim vrlo zahtjevnim temama”, rekao je Hunt.

Prema trenutnom zakonu u Sjevernoj Irskoj, pobačaj se smije izvršiti samo ako je majčin život ugrožen ili ako bi joj nastavak trudnoće izazvao trajne fizičke posljedice.

Ivo Džeba | Bitno.net