PARADOKSI SEKULARNE TOLERANCIJE

Bolnica koju su osnovale redovnice maknula križ pa ga suočena s valom negativnih reakcija opet vratila

Nakon brojnih pritužbi i lavine negativnih reakcija uprava bolnice Presvetog Sakramenta odlučila je vratiti križ uklonjen zbog “ugrožavanja ljudskih prava”.

bolnica u quebecu uklonila križ

Foto: Shutterstock.com

Maleni križ visine 30 centimetara koji se nalazio između dvaju dizala u bolnici Presvetog Sakramenta u Quebecu bio je prevelik za pripadnike “religije sekularizma”. Nakon pritužbe jednog pacijenta uprava bolnice odlučila je ukloniti križ, a svoju odluku opravdala je smjernicama Povjerenstva za ljudska prava prema kojima izlaganje vjerskih simbola u određenim institucijama može predstavljati kršenje ljudskih prava.

“Dužni smo poštivati ova načela iako određeni dio građana misli drugačije”, navodi se u priopćenju bolnice koju su 1927. godine osnovale katoličke redovnice.

Odluka bolničke uprave izazvala je lavinu negativnih reakcija. Prema pisanju kanadskih medija, više od 12 tisuća građana potpisalo je peticiju protiv uklanjanja križa, dok je oko 600 građana svoje negodovanje izrazilo telefonskim putem.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Reagirala je i Kvebečka nadbiskupija izrazivši razočaranje odlukom bolnice.

“Riječ je o nepoštivanju građana i povijesti ove ustanove, koju su 1927. godine osnovale kvebečke Sestre Milosrđa, a u ime svoje vjere i poruke Isusa Krista”, stoji u izjavi nadbiskupa i kardinala Geralda Cypriena Lacroixa.

Kardinal Lacroix uklanjanje križa nazvao je pravim primjerom “doktrinarnog sekularizma”, te upitao što će biti sljedeći korak.

“Kao i mnogi stanovnici Quebeca, izražavam svoje duboko razočaranje ovom odlukom, no vjerujem kako ovo nije kraj priče. U vremenu u kojem govorimo o toleranciji, otvorenosti, dobrodošlici i poštivanju različitosti, uklanjanje križa iz bolnice Presvetog Sakramenta svjedoči upravo suprotno”, napisao je kardinal.

Nakon brojnih pritužbi i oštrih reakcija, reagiralo je ministarstvo zdravstva čiji je glasnogovornik kazao kako ministar nije zahtijevao vraćanje križa, već je upravu bolnice obavijestio kako ne postoji zakonsko utemeljenje za uklanjanje križa.

Nakon dopisa ministarstva zdravstva uprava bolnice odlučila je vratiti križ zbog “poštovanja prema povijesti bolnice, njezinoj vjerskoj baštini te iznad svega poštovanju i zahvalnosti prema redovnicama” koje su osnovale bolnicu, što će biti navedeno i u natpisu koji će se nalaziti pokraj križa.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 2. ožujka 2017.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Možda vam se svidi