Britanski sud jučer je presudio u korist 33-godišnje Edyte Mordel koja je tužila britansku bolnicu Royal Berkshire zato što nije na njoj izvršila testove kako bi se saznalo nosi li dijete sa sindromom Down.

Edyta, koja je danas majka četverogodišnjeg dječaka, na sudu je tvrdila kako bi pobacila da je znala kako će roditi dijete sa sindromom Down, pa je optužila bolnicu zbog njegova rođenja.

“Znam jednu osobu s posla sa sindromom Down”, rekla je Edyta u klupi za svjedoke.

“Vidjela sam kako bi težak život moga sina bio i ne bih nastavila s trudnoćom.”

“Ne bih željela dijete s invaliditetom i ne bih željela da moje dijete pati kao što ljudi s invaliditetom pate”, dodala je.

Odvjetnici bolnice su pak tvrdili kako je u 12. tjednu trudnoće Edyti bilo ponuđeno testiranje za sindrom Down koje je ona odbila. Kao dokaz priložili su bilješke praćenja njezine trudnoće na kojima je pisalo “Testiranje za Down odbijeno”.

Ipak, sutkinja je navela kako engleski nije Edytin materinji jezik, te da je bolničko osoblje trebalo dodatno provjeriti njezinu odluku, budući da je ranije tijekom trudnoće isticala kako želi testiranje.

Prema riječima sutkinje, liječnica je “znala, ili je trebala znati, kako je gospođa Mordel ranije nagovijestila da želi testiranje za sindrom Down”.

“Znala je, ili je trebala znati, kako je bilo u najmanju ruku vrlo vjerojatno da ona to očekuje”, dodala je, ustvrdivši kako je došla do zaključka da je Edyta “neprekidno” željela testiranje te da je bila uvjerena kako je ono izvršeno.

Visoki sud je odredio kako ‘oštećena’ majka ima pravo na isplatu troškova u iznosu 200 tisuća funti (više od 1,600.000 kuna), zbog dodatnih troškova skrbi za njezina sina i izgubljenog vremena na poslu.

Prema pisanju Daily Maila, podaci iz 2017. godine pokazuje da je tijekom pet godina Uprava za parnične postupke Državnog zavoda za javno zdravstvo Velike Britanije isplatila 70 milijuna funti, roditeljima u slučajevima tzv. ‘nezakonitog rođenja’. Iznos uključuje i 16 slučajeva u kojima su roditelji tvrdili da ih na prenatalnom pregledu nisu upozorili na rizik da će se njihovo dijete roditi s invaliditetom.

Ivo Džeba | Bitno.net