Nakon što je nedavno u Rochesterskoj katedrali postavljeno igralište za mini-golf, još jedna bizarna “prenamjena” katedrale dogodila se u engleskom Norwichu.

Tamošnja je katedrala postala dom 15 metara visokog tobogana koji su došle posjetiti tisuće zainteresiranih posjetitelja.

Prema procjenama upravitelja katedrale, u 11 dana koliko je tobogan bio postavljen oko 10 tisuća ljudi se spustilo njime dok je još 10 tisuća došlo samo kako bi vidjelo instalaciju iz luna parka u katedrali.

Anglikanski biskup Lynna, Jonathan Meyrick, posljednjeg je dana boravka tobogana u katedrali iskoristio priliku da održi propovijed sjedeći u njemu.

“Bog je turistička atrakcija”, rekao je tom prilikom Meyrick, ustvrdivši kako bi se Bog veselio zbog posjetitelja koje je tobogan privukao.

“Uživanje je dobra stvar i Bog bi se veselio zajedno s nama i svim ljudima koji su se zabavljali, uživali i smijali ovdje”, rekao je.

Inače, biskup Meyrick u slobodno vrijeme voli i zapjevati, a kako izgleda rock pjesma Wild Thing u njegovoj izvedbi možete pogledati u videu:

Očekivano, nisu svi bili oduševljeni ovakvim potezom biskupa Norwicha. Vlč. Gavin Ashenden, bivši kraljičin kapelan, nazvao je ovakav potez “pogreškom” i krivom uporabom “onoga čemu katedrala služi”.

“Dopuštanjem da se takvo mjesto koje je natopljeno misterijem i divljenjem prepusti čulnim zadovoljstvima i distrakcijama truje se sami lijek koje ono nudi ljudskoj duši”, rekao je Ashenden.

Velečasni Frank Bass, bivši anglikanac, a danas katolički svećenik, također je za American conservative komentirao bizarnu instalaciju u katedrali, te naveo kako su ga upravo ovakve stvari odvratile od anglikanizma:

“Kao bivšem anglikancu, moje srce tuguje kada čitam ovakve priče. Kada sam bio mlađi i ciničniji smijao sam im se, ali više to ne činim”, napisao je Bass.

“Što više starim sve mi se više čini da je možda najbolji način za biti ekumenski nastrojen žaliti s jednakom velikodušnošću za onime što je bilo lijepo, istinito i dobro, ali je danas izgubljeno u sjećanju kako katolika tako i protestanata (anglikanaca). Oboje su doživjeli katastrofalne gubitke, i ne žrtvujemo niti jednu jotu vlastitog pravovjerja kada plačemo sa zaplakanima, bez obzira na njihovu vjeru”, napisao je.

Ivo Džeba | Bitno.net