Prema odluci Vlade Republike Irske, Irci će danas odlučivati o izmijeni točke Ustava prema kojoj je blasfemija kazneno djelo, a referendum će se održati zajedno s predsjedničkim izborima.

Prijedlog o referendumu u lipnju ove godine iznio je ministar pravosuđa Charlie Flanagan, koji je tom priliko rekao kako “uklanjanjem ove odredbe iz našeg Ustava, možemo svijetu poslati snažnu poruku da zakoni protiv blasfemije ne odražavaju irske vrijednosti i da ne vjerujemo da takvi zakoni postoje”.

Posljednji sudski proces zbog blasfemije u Irskoj održan je 1855., iako je prije tri godine policija istraživala izjave Stephena Frya nakon što je u televizijskom programu opisao Boga kao „hirovitog“, „zlobnog“ i „posve luđačkog“. Slučaj je na kraju odbačen nakon što je odlučeno kako je nedovoljno ljudi bilo sablažnjeno Fryevim izjavama.

Glasači će se danas na biralištima moći izjasniti žele li ukloniti riječ „blasfemija“ iz točke Ustava koja glasi: “Objavljivanje ili izgovaranje blasfemičnih, buntovničkih ili nedoličnih sadržaja prekršaj je koji će biti kažnjen u skladu sa zakonom.”

Irska biskupska konferencija ranije je izrazila svoj stav kako se slaže s brisanjem blasfemije iz Ustava jer smatraju da je njezino spominjanje „uvelike suvišno i može potaknuti zabrinutost zbog načina na koji se takve mjere koriste u drugim dijelovima svijeta kako bi se opravdalo ugnjetavanje manjina“.

Uz naglasak na važnost poštivanja slobode vjeroispovijesti i savjesti, biskupi su upozorili i na pravo da vjernicima bude omogućeno sudjelovanje u javnim raspravama a da ih se zbog toga ne „napada i ismijava“.

S biskupima se slaže i David Quinn s katoličkog instituta Ionna: “Mislim da za zadržavanje zakona protiv blasfemije morate biti u vjerskoj kulturi koja bi mu dala smisao”, izjavio je Quinn te dodao: “Mislim da su biskupi u pravu kada kažu da je on suvišan jer smo danas mnogo sekulariziraniji.”

S druge strane, dr. Ali Selim iz Islamskog kulturnog centra ne slaže se s predloženom izmjenom Ustava.

“Uloga zakona o blasfemiji je organizirati naše odnose u pogledu osjetljivih pitanja. Vjera je za mene nešto vrlo važno, ali za nekoga tko nije vjernik, vjera ne znači ništa”, rekao je Selim te istaknuo kako upravo zbog toliko duboko različitih pogleda na vjeru među pojedincima „trebamo regulacije“ koje će odrediti kako ćemo se odnositi jedni prema drugima.

Prema posljednjim anketama, 51 posto ispitanika reklo je da će glasovati za uklanjanje blasfemije, 19 posto planira glasovati protiv toga, neodlučnih je 25 posto, dok je 4 posto reklo da se neće izjašnjavati o ovome pitanju.

Ivo Džeba | Bitno.net