Nadbiskup Minska i predsjednik Bjeloruske biskupske konferencije Tadeusz Kondrusiewicz u otvorenom pismu predsjedniku Aleksanderu Lukašenku osudio je policijsko nasilje nad prosvjednicima, prenosi agencija Kathpress.

S obzirom na namještanje predsjedničkih izbora u Lukašenkovu korist nadbiskup Kondrusiewicz ističe „epidemiju neistina”. „Naša je sloboda ugrožena a zemlja nam je podijeljena”, istaknuo je nadbiskup 16. kolovoza na misnom slavlju koje je predvodio u Biskupiji Wizebsk na sjeveru zemlje, te poručio: „Želimo novu Bjelorusiju. Bjelorusiju koja počiva na kršćanskim vrednotama”, prenosi njegove riječi portal catholic.by.

Da bi Bjelorusija mogla biti slobodna i graditi budućnost neophodna je istina, upozorio je nadbiskup Minska. I europska mreža Komisija Iustitia et Pax pozvala je kršćane da 18. kolovoza u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu svi zajedno izmole Očenaš za bjeloruski narod „da bi pobijedila istina, pravda i mir”.

U otvorenom pismu Lukašenku objavljenom 16. kolovoza nadbiskup Minska osudio je nasilje nad prosvjednicima, osobito u njegovu gradu, ističući da su „nečovječna uhićenja i okrutno postupanje prema ljudima koji su se okupili na mirnim prosvjedima teški grijeh”. Sve to vodi u destabilizaciju zemlje i destruktivnu podjelu društva a liječenje rana koje nastaje „kada brat digne ruku na brata” moglo bi trajati i nekoliko naraštaja, upozorio je nadbiskup Kondrusiewicz.

Prosvjede podupiru i katolici i pravoslavni i protestanti – kako je prenijela agencija Asianews, 13. kolovoza prosvjednicima su se pridružili pravoslavni s ikonama, katolici s krunicama i protestanti s Biblijama. Nakon zajedničkoga Očenaša molitvena procesija prošla je od Trga slobode do pravoslavne katedrale Svetoga Duha u glavnome gradu.

Premda se Bjeloruski pravoslavni egzarhat distancirao od prosvjeda i pozvao vjernike da ne podlegnu provokacijama, proteklih se dana prosvjedima priključilo više pravoslavnih svećenika, javlja Asianews.

Od spornih izbora u Bjelorusiji jačaju sve češće dolazi do nasilnih sukoba između prosvjednika i snaga sigurnosti. U nedjeljnom nagovoru i papa Franjo pozvao je na prekid nasilja.

U znak podrške „maršu slobode” koji je prema nekim procjenama okupio više od 200.000 ljudi, u nedjelju su se zvonila zvona katedrale u Minsku. Katolicima se izjašnjava oko 15 posto Bjelorusa, dok su većina građana pravoslavni kršćani.