Cecilia Marogna 39-godišnja menadžerica koju su Vatikan i Slovenija optužili za pronevjeru tvrdi da ju je kardinal Angelo Becciu svojedobno zatražio da napravi dosjee s inkriminirajućim informacijama o članovima vatikanskog osoblja.

U razgovoru objavljenom u talijanskoj istraživačkoj emisiji „Report“, Marogna je kazala da je kardinal Becciu od nje tražio da sastavi dossieraggio – talijanski izraz za dosje s povjerljivim informacijama o pojedinim osobama, kojeg se obično koristi u svrhu ucjenjivanja.

Upitana jesu li ti dosjei trebali uključivati ljude unutar Vatikana, Margona je odgovorila: „Da, i njih također. Bilo je govora o nemoralnim ponašanjima nekih prelata.“

CNA je tražio od odvjetnika kardinala Becciua da komentira ove navode no on je kazao kako u ovom trenutku „nema službenog odgovora“ na Marognine tvrdnje.

U emisiji je Marogna rekla i da je bila dio tajne službe koja je radila „u suradnji s drugim paralelnim međunarodnim tajnim službama.“

Podsjetimo, Marognu je u listopadu 2020. uhitila financijska policija, jer su vatikanski istražitelji, aktivirajući Interpol, za njom izdali međunarodnu tjeralicu. Navodno je dobar dio od pola milijuna eura dobivenih od strane Svete Stolice za pomoć siromašnima u Aziji i Africi potrošila na luksuz. Puštena je na slobodu nakon 17 dana, a u ožujku su zbog pronevjere protiv nje tužbu podnijele i slovenske vlasti.

Marogna je u nedavnoj emisiji govorila i o suradnji s talijanskom tajnom službom, kazavši da je jedno vrijeme radila u suradnji s Lucianom Carom, ravnateljem talijanske inozemne obavještajne službe AISE. Prema tvrdnjama izrečenim u emisiji Becciu ju je uputio da stvori odnose s čelnicima talijanskih obavještajnih službi.