Bivša irska predsjednica Mary McAleese izjavila je da krštenje male djece predstavlja prisilu te je pozvala Katoličku Crkvu da promijeni ovu praksu. „Ne možete bebama od dva tjedna nametnuti obavezu i onda im u dobi od sedam, osam, 14 ili 19, reći da su to potpisali ili sklopili ugovor, a ustvari oni to nisu učinili“, rekla je u razgovoru za The Irish Times. Dodala je kako krštenje u ranoj dobi djecu pretvara u ročnike koji se cijeloga života moraju pridržavati crkvenih pravila, donosi Catholic News Agency.

Mary McAleese, koja je bila predsjednica Irske od 1997. do 2011. godine, doktorirala je kanonsko pravo na rimskoj Gregoriani. U svojoj je doktorskoj disertaciji McAleese također kritizirala katoličku praksu krštenja male djece.

„Kada roditelji krste djecu u Katoličkoj Crkvi, onda ta djeca postaju doživotni članovi sa svojim pravima i obavezama“, izjavila je. U prošlim stoljećima katolici nisu bili svjesni, tvrdi, kako se imaju pravo oduprijeti i izaći iz Crkve. „Sada svi znamo, i ja i vi, kako živimo u vremenima kada imamo pravo na slobodu mišljenja, slobodu vjeroispovijesti i slobodu promjene vjeroispovijesti.”

Bivša predsjednica Irske tvrdi kako Katolička Crkva mora poštovati prava katolika koji se žele odvojiti od crkvenog učenja. McAleese je nedavno privukla pozornost javnosti oko referenduma za legalizaciju abortusa, ali i izjava u korist istospolnih brakova i ređenja žena.

Inače, u Katekizmu Katoličke Crkve piše kako se djeca rađaju s ljudskom naravi palom i okaljanom istočnim grijehom, pa su oni potrebni novoga rođenja u krštenju kako bi bili oslobođeni vlasti tame i preneseni u Kraljevstvo slobode sinova Božjih, kamo su pozvani svi ljudi. Milost spasenja kao čist dar posve se osobito očituje u krštenju djece. Prema tome Crkva i roditelji lišili bi dijete neprocjenjive milosti da postane dijete Božje kada mu ne bi podijelili krštenje nedugo poslije rođenja.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net