LIJEPA PRIČA

Biskupija zaredila prvog svećenika nakon devet godina, ovo je njegova priča

Što muškarca u biskupiji bez zvanja potakne da odgovori na Božji poziv?

Tino Krvavica, CNA
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nakon čak devet sušnih godina, u biskupiji Alto Valle de Río Negro u Argentini zaređen je prvi svećenik.

Otac Alexis Oser (27) u novu je službu stupio prije dva tjedna, a kako dolazi iz obitelji koja vjeru ne živi aktivno, njegova priča postala je zanimljiva i lokalnim medijima.

U razgovoru za portal “Rio Negro”, čije je isječke prenio Catholic News Agency, Oser je otkrio kako je njegovo zvanje “rođeno u misijama i među bolesnima”.

Nazvavši ga “Božjim darom”, novi svećenik je istaknuo da “osoba mora biti otvorena milosti kako bi mogla odgovoriti na poziv”.

Otac Oser rođen je u gradu Catriel,  gdje je sa sedam godina počeo dolaziti na susrete Djela Svetog Djetinjstva, globalne katoličke organizacije koja služi među siromašnom djecom diljem svijeta.

To je iskustvo, uz susret s redovnicom imena Nieves, ostavilo snažan utisak na njegov život te je već kao dijete “upoznavao Isusa i počeo ga nazivati prijateljem”.

Sam poziv počeo se oblikovati kada je kao 15-godišnjak, zajedno sa svećenikom i jednim bogoslovom, u bolnici posjetio osobu oboljelu od leukemije. Svećenik je tom prilikom pacijentu udijelio sakrament bolesničkog pomazanja, a taj je susret u Oseru pobudio osjećaj da znanost i medicina nisu dovoljni kako bi ljude oslobodili patnje.

U bogosloviju je ušao s 18 godina te je tijekom studiranja i pripreme za svećenički život služio u predgrađima Buenos Airesa.

Zanimljivo je da su trenutno još četiri kandidata u svećeničkoj formaciji za biskupiju Alto Valle de Río Negro. Posljednja osoba koja je zaređena prije Aelxisa Osera bio je otac Vicente Alberto Bó 2014. godine. On je, nažalost, preminuo sedam godina kasnije od posljedica bolesti COVID-19.

Objavljeno: 15. svibnja 2023.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.