Biskupija Portsmouth u Engleskoj planira u narednih pet godina smanjiti broj svojih župa s trenutnih 87 na 24. Smanjenje broja župa od čak 72 posto dio je šireg desetogodišnjeg plana usmjerenog na učinkovitiju evangelizaciju, piše Tablet.

U pastoralnom pismu naslova “Bit ćete mi svjedoci” koje je mjesni biskup Philip Egan uputio vjernicima stoji kako Krist “nikada nije obećao da će Crkva trajati na nekom određenom mjestu” te upozorio da će se bez značajnih promjena “mnoge crkve u biskupiji morati zatvoriti”.

Iako se crkveni “napredak [u evangelizaciji] ne može mjeriti samo brojkama”, Egan kaže da su “brojke sada postale toliko izazovne da se mora djelovati radikalnije”. Napominje da je prosječna tjedna donacije po župljaninu na razini biskupije 2,35 funti – što je “manje od cijene cappuccina”.

Prema trenutnim planovima, biskupija će grupirati svojih 87 župa u 24 “pastoralna područja”, od kojih će svako sadržavati između dvije i 13 crkava i činiti pojedinačnu župu. Svaka će župa morati podnijeti lokalni plan za uvođenje promjena mjesnom biskupu do rujna sljedeće godine.

Unatoč velikim strukturalnim promjenama, biskup kaže da promjene struktura, iako važne, nisu u samom središtu njegovog desetogodišnjeg plana.

“Ovdje se zapravo radi o promjeni nas samih, o dubokoj, radikalnoj duhovnoj obnovi kao pojedinaca, o tome kako razmišljamo i živimo, kako volimo druge, kako surađujemo i kako preuzimamo odgovornost.”

Tablet navodi kako je od 2010. do 2019. biskupija Portsmouth zabilježila pad broja krštenja od 35 posto, krizmi od 40 posto i ženidbi od 32 posto.

Također, biskupija procjenjuje da će broj dijecezanskih svećenika u sljedećih 20 godina pasti za 63 posto, kao i pojavu značajnih financijskih problema za župe.