Biskupi u Svetoj zemlji smatraju da ondje prijeti nova eskalacija nasilja koju bi mogle izazvati tendencije podjela u novoj vladajućoj koaliciji u Izraelu, prenijela je u utorak 13. prosinca KNA.

Pogoršane socijalne i političke prilike u Svetoj zemlji izazivaju zabrinutost, objavila je u ponedjeljak 12. prosinca Skupština katoličkih ordinarija Svete zemlje (Assemblee des Ordinaires Catholiques de Terre Sainte – AOCTS). Nasuprot tome, biskupi vide svjetlo nade u povratku hodočasnika, koji uz materijalno blagostanje donose „i veću pozornost Svetoj zemlji“. Time nastaju radna mjesta, omogućuje se blagostanje i daje osjećaj „da nismo zaboravljeni“, pišu biskupi, zabrinuti zbog politike buduće izraelske vlade.

Članovi vladajuće koalicije, podsjećaju biskupi, svojim izjavama potiču podjele „naspram arapskoj i ostaloj nežidovskoj zajednici. Time izazivaju nepovjerenje i pružaju temelj za novo nasilje“. „Nasilje u govoru prije ili kasnije se pretvara u fizičko nasilje“, poručuju i pozivaju odgovorne u politici i vjerske vođe svih religija da „podupiru uzajamno uvažavanje umjesto podjela i osjećaja mržnje“. Biskupi smatraju da se, stoga, mora ulagati u izobrazbu i u židovskim i u arapskim sredinama. Najnovije smanjenje državne potpore ugrožava budućnost nekih kršćanskih obrazovnih ustanova koje imaju važnu društvenu ulogu.

Biskupi u Svetoj zemlji zabrinuti su i zbog nasilja, kriminala i nedovoljne sigurnosti unutar arapskog društva u Izraelu. Smatraju da izraelska vlada treba posvetiti više pozornosti arapskim zajednicama i snažnije podupirati arapske gradove. Posebice je dramatično, poručuju, stanje u okupiranim palestinskim područjima. Ondje se uhićuje maloljetnike dok izraelski naseljenici nastavljaju izgradnju svojih naselja, pri čemu se smanjuje životni prostor za Palestince.

„Ove smo godine doživjeli porast nasilja, s najvećim brojem palestinskih žrtava u više od 20 godina“, navodi se u poruci biskupa, koji također spominju i slučajeve napada na židovsko pučanstvo. Prema njihovu mišljenju, nada proizlazi iz mnogih pojedinaca, mjesnih udruga i pokreta s različitim nacionalnim i vjerskim predznacima, koji se i nadalje zauzimaju za prijateljstvo i solidarnost. Na taj način djeluju poput „antitijela“, suprotstavljajući se sve snažnijim napastima podjela i odbacivanja dijaloga i susreta, zaključuju ordinariji Svete zemlje, a prenijela je KNA.