Meksička biskupska konferencija zatražila je od pravosudnih vlasti u toj državi da ukinu zastaru u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

“Molimo u ime meksičkih biskupa za ukidanje zastare za ove zločine“, napisao je nadbiskup Rogelio Cabrera, predsjednik Konferencije.

Carbera je rekao kako u slučaju takvih zločina zastara mora biti ukinuta, jer „šteta koja je počinjena maloljetnim žrtvama traje cijeli njihov život“.

Prema postojećim zakonima, zastara za seksualna zlostavljanja maloljetnika nastupa 10 godina nakon počinjenog zločina. Sam Rogelio je rekao kako Crkva istražuje slučajeve i 20 godina nakon što žrtva postane punoljetna.

Zahtjev biskupa uslijedio je nakon što je otkriveno da su 33 svećenika iz Kristovih legionara, meksičkog reda, počinili seksualna zlostavljanja u kojima je bilo ukupno 175 žrtava.

Crkva u Meksiku vodi intenzivnu borbu protiv zlostavljača među svojim redovima još otkada su biskupi prije tri godine priznali kako su pogrešno postupali u ophođenju sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika, koje su počinili svećenici.

Bitno.net