Svećenik

“Katolički svećenik koji bi ujedno postao i otac djeteta, morao bi se, poput svakog oca, suočiti sa svojom odgovornošću – pravnom, moralnom i financijskom”, stoji u dokumentu irskih biskupa pod nazivom “Načela odgovornosti glede svećenika koji su postali očevi u vrijeme svećeničke službe”. Premda dokument još uvijek nije objavljen na nekoj od službenih crkvenih stranica, njegov je sadržaj prenio The Irish Times, a potom i brojni drugi mediji.

Irska biskupska konferencija usvojila je dokument još u svibnju, četiri mjeseca prije roka koji je UN dao Vatikanu da odgovori na pitanja o broju svećenika koji su istovremeno i očevi, te mjerama zaštite prava njihove djece.

Prema pisanju The Irish Timesa, dokument donosi pet temeljnih načela utemeljenih na naravnoj pravednosti, a koja bi trebala zaštititi prava svećeničke djece:

  • Roditelji imaju temeljno pravo donositi odluke o brizi svojeg novorođenog djeteta
  • Potrebe djeteta trebaju biti na prvome mjestu. U slučaju da je katolički svećenik otac djeteta, svećenik bi se, poput svakog oca, morao suočiti sa svojom odgovornošću – pravnom, moralnom i financijskom. U najmanjem, nijedan svećenik ne bi smio odustati od svoje odgovornosti.
  • Svaku situaciju potrebno je pozorno razmotriti, no određena načela na temelju kojih bi svećenik trebao donijeti odluku su jasna: ono što je u najboljem interesu djeteta; razgovor i poštovanje prema majci djeteta; razgovor s crkvenim poglavarima.
  • Nužno je da majka, kao prvotna skrbnica i moralna zastupnica svojih prava, bude u potpunosti uključena u donošenje odluka
  • U donošenju odluke u ovim slučajevima važno je da majka i dijete ne budu ostavljeni sami ili isključeni.

The Irish Times objavio je i kako su irski biskupi dokument izradili u suradnji s Vincentom Doyleom, psihoterapeutom i sinom katoličkog svećenika čiju je životnu priču u sklopu vrlo opširnog članka o slučajevima katoličkih svećenika-očeva nedavno objavio The Boston Globe.

Kako bi pomogao u zaštiti prava djece katoličkih svećenika, Doyle je osnovao i udrugu Coping International, a njegovo djelovanje podržao je i nadbiskup Dublina mons. Diarmuid Martin izrazivši nadu da će Crkva “biti sposobna pronaći način na koji bi u svrhu obostrane koristi djeca svećenika i njihovi roditelji mogli biti zajedno”.

Spomenimo kako je 2014. godine UN-ovo Povjerenstvo za zaštitu prava djece izrazilo zabrinutost zbog činjenice da većina djece katoličkih svećenika ne zna tko su njihovi očevi, te da majke mogu dobiti jedino financijsku potporu pod uvjetom da potpišu ugovor o povjerljivosti kojim se obvezuju da neće otkriti identitet oca.

Nadbiskup Silvano Tomasi, tadašnji predstavnik Svete Stolice pri UN-u, odgovorio je kako “očevi moraju ispuniti svoje dužnosti prema civilnim zakonima i prihvatiti odgovornosti koje nastaju očinstvom”.

Spomenuto UN-ovo povjerenstvo preporučilo je Svetoj Stolici da ustvrdi točan broj djece svećenika i njihov identitet, te osigura poštivanje prava djece da znaju tko su im očevi, kao i očinsku skrb. Odgovor iz Rima morao bi stići do rujna ove godine.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net