Biskupi iz BiH kritizirali su tamošnje vlasti zbog kaosa koji vlada s mjerama u borbi protiv koronavirusa te prijepora oko nabave cjepiva, javlja Hina. Biskupi su ustvrdili kako se ne čini ništa da država normalno funkcionira.

Kardinal Vinko Puljić je na konferenciji za novinare u Mostaru, koja je upriličena nakon završetka 80. redovitog zasjedanja BK BiH, izjavio: „To je bolno. Ljudi umiru, a oni se prepucavaju hoćemo li (cjepivo) i kako nabaviti, tko će nabaviti. Ja ne znam odgovoriti drukčije, nego s narodom trpjeti ovaj kaos. To je nešto što ne možemo razumjeti“.

HRT piše kako su nabavu cjepiva u BiH preuzele entitetske vlasti. Vlada entiteta Federacije BiH je ovoga tjedna podržala uvoz pola milijuna ruskog cjepiva Sputnjik nakon što tamošnji Zavod za javno zdravstvo više tjedana nije htio potpisati ovaj nalog zbog neispunjavanja svih zakonskih uvjeta.

Kardinal Vinko Puljić je dodao kako izostanak nabave cjepiva pokazuje odnos prema državi. „To je problem što imamo državu, ali ne znamo je napraviti. Stalno na sva usta govorimo da je volimo, a ne činimo da ta država normalno funkcionira“, izjavio je kardinal Puljić.

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palič je izjavio kako su građani BiH zbunjeni ponašanjem vlasti u borbi s epidemijom. „Dok odredba stigne do običnog čovjeka treba proći pet razina. Sve to stvara konfuziju, pa čak i neprihvaćanje mjera“, izjavio je mostarsko-duvanjski biskup.

Foto: Nedjelja.ba