Katolički biskupi Engleske i Walesa upozorili su katolike da na nadolazećim izborima u Britaniji ne glasuju za one političare koji promiču pobačaj, te nastoje oko njegove potpune liberalizacije.

“Katolici bi trebali poduprijeti samo one kandidate koji štite prava nerođene djece” napisali su biskupi u izjavi nakon plenarnog zasjedanja u Leedsu.

Pozivajući se na riječi pape Franje kako katolici ne mogu jednostavno “gledati s balkona” društvena zbivanja, biskupi su pozvali na podršku kandidatima koji će zakonski štititi “neotuđivo dostojanstvo svakog ljudskog bića, braneći kako život nerođenog djeteta u utrobi tako i dobrobit majke”.

Biskupska poruka tumači se kao jasan znak katolicima da ne glasuju za laburiste ili liberalne demokrate budući da su te dvije stranke izrazile namjeru da potpuno dekriminaliziraju pobačaj.

U manifestu laburističke stranke objavljenom uoči izbora stoji kako će stranka “podržavati ženina reproduktivna prava i dekriminalizirati pobačaj”. Zakonska promjena uključivala bi uklanjanje dosadašnjeg ograničenja pobačaja prema kojem se prekid trudnoće može učiniti do 24. tjedna. Prema novom zakonu koji bi mogao stupiti na snagu ako laburisti pobijede, pobačaj bi bio moguć sve do trenutka rođenja.

Liberalni demokrati su pak uz navedenu potpunu dekriminalizaciju pobačaja istaknuli kako će “javnim novcem financirati klinike za pobačaje kako bi njihove usluge bile besplatne za korisnike bez obzira na nacionalnost ili mjesto stanovanja”. Naveli su i kako žele uvesti “tampon zone” oko klinika za pobačaje, čime bi molitva ispred njih bila zakonski kažnjiva.

Biskupi su se osvrnuli i na pitanje eutanazije, pozvavši katolike da podrže kandidate koji nisu za “lažno milosrđe potpomognutog samoubojstva i eutanazije”, kao i one koji prepoznaju “pravo roditelja da odgajaju djecu u skladu sa svojom vjerom”.

Katolika u Britaniji ima oko 4 milijuna, a prema istraživanjima koje su između 1959. i 2015. provodili British Social Attitudes (BSA) i British Election Study (BES) najviše katolika glasuje za laburiste, iako im je potpora u proteklih 20 godina značajno opala.

Što se tiče anglikanaca, stotine laika i klerika potpisalo je pismo objavljeno u Timesu, u kojemu je tražilo od svojih biskupa da se oglase o pitanju radikalnih zakonskih prijedloga laburista i liberalnih demokrata.

Sedam anglikanskih biskupa izdalo je priopćenje u kojem su pozvali na “protivljenje svakoj promjeni zakona koja bi uključivala daljnju liberalizaciju zakona o pobačaju koju bi mogla provesti bilo koja buduća vlada Ujedinjenog Kraljevstva”.

Ivo Džeba | Bitno.net